Sinds begin september zijn zowel de Amerikaanse als de Europese beurzen in een sukkelstraatje terechtgekomen, sukkelstraatje waren ze blijkbaar niet zo makkelijk uitraken.

Vreemd, want was iedereen er niet van overtuigd dat de monetaire stimuleringsmaatregelen van zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank de beurzen hoger zouden sturen?

Maar onderhuids blijft de toestand van de wereldeconomie zeer fragiel. Zoals blijkt uit de resultatenpublicaties van verschillende vooraanstaande bedrijven.

Microsoft ziet de pcverkopen dalen en daardoor worden er minder softwarepakketten verkocht. McDonald's wijt de ongewoon zwakke cijfers aan de sombere toestand in Europa. En bij het industriële conglomeraat General Electric valt de omzet tegen wegens de teleurstellende vraag naar windturbines.

Belangrijkste beursindices slechts op top van maart 2012

Wat kunnen we Geert Van Herck concreet vaststellen: de zomerrally heeft (ondanks alle euforie) de belangrijkste beursindices slechts teruggebracht naar hun top van maart 2012 (de S&P noteert nog geen procent boven dit niveau, de STOXX Europe is nagenoeg op hetzelfde niveau).

Geert Van Herck blijft daarom voorzichtig en vraagt zich af welke fundamentele koerskatalysatoren (macro-economische
indicatoren, bedrijfsnieuws) er aanwezig zijn om tot een structureel stijgende trend te komen.

Op technisch vlak hebben de huidige koerspatronen wel nog stijgingspotentieel in zich. Maar het lijkt er volgens Geert Van Herck meer en meer op dat we in de finale fase van de rally zitten.

Sinds begin september zijn zowel de Amerikaanse als de Europese beurzen in een sukkelstraatje terechtgekomen, sukkelstraatje waren ze blijkbaar niet zo makkelijk uitraken. Vreemd, want was iedereen er niet van overtuigd dat de monetaire stimuleringsmaatregelen van zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank de beurzen hoger zouden sturen? Maar onderhuids blijft de toestand van de wereldeconomie zeer fragiel. Zoals blijkt uit de resultatenpublicaties van verschillende vooraanstaande bedrijven. Microsoft ziet de pcverkopen dalen en daardoor worden er minder softwarepakketten verkocht. McDonald's wijt de ongewoon zwakke cijfers aan de sombere toestand in Europa. En bij het industriële conglomeraat General Electric valt de omzet tegen wegens de teleurstellende vraag naar windturbines. Belangrijkste beursindices slechts op top van maart 2012Wat kunnen we Geert Van Herck concreet vaststellen: de zomerrally heeft (ondanks alle euforie) de belangrijkste beursindices slechts teruggebracht naar hun top van maart 2012 (de S&P noteert nog geen procent boven dit niveau, de STOXX Europe is nagenoeg op hetzelfde niveau). Geert Van Herck blijft daarom voorzichtig en vraagt zich af welke fundamentele koerskatalysatoren (macro-economische indicatoren, bedrijfsnieuws) er aanwezig zijn om tot een structureel stijgende trend te komen. Op technisch vlak hebben de huidige koerspatronen wel nog stijgingspotentieel in zich. Maar het lijkt er volgens Geert Van Herck meer en meer op dat we in de finale fase van de rally zitten.