Gematigd positieve stemming op beurzen

De Europese aandelenbeurzen bleven ook de afgelopen week volgens ABN Amro in een gematigd positieve stemming. De uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen zal ongetwijfeld hebben meegespeeld en de daaropvolgende vlotte vorming van een nieuwe regering, die een uittreden van het land uit de eurozone een stuk minder waarschijnlijk hebben gemaakt.

Toch sloten de beurzen juist op maandag - na een voortvarende start - wat lager. Dat had alles te maken met een verschuiving van de aandacht naar Spanje, waar de rente op staatsobligaties weer opliep omdat door de steun aan de banken de overheidsschuld verder steeg.

In de Verenigde Staten en Azië vielen de koersen tegen het einde van de week wat terug. Negatieve cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en ook een sterke daling van de Philadelphia Fed index waren daarvoor verantwoordelijk.

Beleggers hadden voorts waarschijnlijk ook gehoopt op een wat agressievere actie van de Federal Reserve dan slechts de verlenging van "operatie Twist" tot eind 2012, die woensdag werd aangekondigd. In dit programma worden kortlopende obligaties verkocht voor langer lopende om de lange termijn rente omlaag te drukken.

Griekse ministers niet op Eurotop

Wegens ziekte moeten zowel de nieuwe Griekse eerste minister als diens minister van Financiën de eurotop op het einde van deze week missen.

Daardoor is de kans klein dat er op die top belangrijke beslissingen gaan worden genomen. Griekenland wil een verzachting van de voorwaarden die in februari afgesproken werden in het reddingsplan.

Gematigd positieve stemming op beurzen De Europese aandelenbeurzen bleven ook de afgelopen week volgens ABN Amro in een gematigd positieve stemming. De uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen zal ongetwijfeld hebben meegespeeld en de daaropvolgende vlotte vorming van een nieuwe regering, die een uittreden van het land uit de eurozone een stuk minder waarschijnlijk hebben gemaakt. Toch sloten de beurzen juist op maandag - na een voortvarende start - wat lager. Dat had alles te maken met een verschuiving van de aandacht naar Spanje, waar de rente op staatsobligaties weer opliep omdat door de steun aan de banken de overheidsschuld verder steeg. In de Verenigde Staten en Azië vielen de koersen tegen het einde van de week wat terug. Negatieve cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en ook een sterke daling van de Philadelphia Fed index waren daarvoor verantwoordelijk. Beleggers hadden voorts waarschijnlijk ook gehoopt op een wat agressievere actie van de Federal Reserve dan slechts de verlenging van "operatie Twist" tot eind 2012, die woensdag werd aangekondigd. In dit programma worden kortlopende obligaties verkocht voor langer lopende om de lange termijn rente omlaag te drukken. Griekse ministers niet op Eurotop Wegens ziekte moeten zowel de nieuwe Griekse eerste minister als diens minister van Financiën de eurotop op het einde van deze week missen. Daardoor is de kans klein dat er op die top belangrijke beslissingen gaan worden genomen. Griekenland wil een verzachting van de voorwaarden die in februari afgesproken werden in het reddingsplan.