Zet aandelen die u voor het leven koopt op naam

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

We geven u deze week elke dag een tip om het maximum uit uw spaargeld te halen, rekening houdend met de nieuwe belastingen en belastingvoordelen die de regering heeft aangekondigd. Vandaag: wat zijn de voor- en nadelen van aandelen op naam?

Waarom zou u in hemelsnaam aandelen op naam zetten? Het brengt rompslomp en kosten mee en, vooral, het maakt dat u uw aandelen veel minder gemakkelijk en veel minder snel kunt verkopen. Het antwoord is heel eenvoudig. U gunt de fiscus geen of zo weinig mogelijk inkomsten uit de nieuwe effectentaks, die 0,15 procent bedraagt op de waarde van de effecten op uw effectenrekening. Aandelen op naam staan niet op een effectenrekening.

Er is een vrijstelling voor beleggers die minder dan 500.000 euro aan aandelen, obligaties en deelbewijzen van fondsen hebben op effectenrekeningen. Deelbewijzen van pensioenspaarfondsen zouden niet meetellen voor de waardeberekening. Wanneer u flirt met die drempel, dan kunt u eventueel wat defensieve aandelen op naam zetten, tenminste als het gaat om aandelen die u sowieso voor een lange tijd wilde bijhouden.

Holdings

“Ik zag de artikels over de taks op effectenrekeningen verschijnen en ik wist meteen dat ik vragen ging krijgen van beleggers. En ja, hoor. De dag daarna was het prijs en de telefoontjes en de mailtjes zijn blijven komen”, zegt een investor relations van een beursgenoteerde Belgische holding, die anoniem wil blijven. “Ik leg dan uit dat ze naar hun bank moeten stappen om hun effecten te deponeren. Wij noteren daarna de naam en het adres van de aandeelhouder in het aandelenregister, en de rekening waarop de dividenden moeten worden gestort. Dat is een vrij courante praktijk.”

Deze investor relations zal niet de enige zijn die telefoontjes kreeg de voorbije weken. Holdings of portefeuillemaatschappijen zijn typisch aandelen die u voor de lange termijn koopt. Ze hebben participaties in verschillende beursgenoteerde of niet-beursgenoteerde bedrijven en investeren vaak ook een deel van de middelen in fondsen die gespecialiseerd zijn in investeringen in startende en niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity). De hoofdredacteur van het eenmansbeleggingsblad Beurstips voorspelde dan ook op Twitter dat er veel aandelen Sofina, GBL en Gimv op naam zouden worden gezet.

Omdat de holdings niet al hun eieren in één mand leggen, zijn er doorgaans minder risico’s mee gemoeid dan met beursgenoteerde bedrijven die slechts in één sector of in één regio actief zijn. Wanneer een biofarmabedrijf problemen opbiecht met een potentieel blockbuster-medicijn, dan wilt u misschien wel snel kunnen verkopen. Omdat de aandelen op naam eerst weer moeten worden omgezet, kan die verkoop een of enkele dagen duren en dan is het aandeel misschien al tot een zeer laag niveau gezakt.

De kosten

Aandelen op naam zetten, is enkel een optie voor goedehuisvaderaandelen die u wilt bijhouden voor de zeer lange termijn. Want als u de aandelen opnieuw wilt verkopen, moet u ze weer omzetten in aandelen op een effectenrekening, en aan elke omwisseling zijn kosten verbonden. BNP Paribas Fortis rekent 48,4 euro aan om Belgische aandelen op naam te zetten. Bij Bolero moet u een ondertekende opdracht bezorgen om uw effecten op naam te stellen en 50 euro betalen. De kosten kunnen soms oplopen tot meer dan 70 euro per lijn.

Het beleggingsblad De Belegger zette in zijn jongste editie de bijkomende voor- en de nadelen van aandelen op naam op een rij. “Voor aandelen op naam betaalt u geen jaarlijks bewaarloon”, klinkt het. Wanneer u bij een onlinebroker zit, betaalt u dat ook al niet, maar bij de klassieke banken kan dat bewaarloon stevig aantikken.

Vooral bij Franse aandelen is het blijkbaar het overwegen waard. Bij een aantal Franse bedrijven zoals Air Liquide, EDF, Engie, L’Oreal en Total kunt u 10 procent meer dividend krijgen, als u de aandelen minstens twee jaar in portefeuille houdt, en u moet ook de inningskosten niet betalen die sommige banken aanrekenen voor dividenden van buitenlandse bedrijven. Sommige Franse bedrijven zoals L’Oreal en EDF betalen bovendien een deel van de omzettingskosten die u bij uw bank moet betalen terug.

Meer over het zomerakkoord en de impact ervan op beleggers, ondernemers en werknemers kunt u lezen in het magazine Trends dat momenteel in de winkel ligt en de magazines die de komende weken uitkomen.

Partner Content