In het verleden bood een typische conservatieve portefeuille, bijvoorbeeld bestaande uit 40% aandelen en 60% obligaties, de zekerheid van een return van ongeveer 4% op jaarbasis. Bovendien was dat rendement vrijwel onbeperkt in de tijd, de belegger kon er zijn pensioen mee doorkomen.

Ook dat is niet langer meer het geval. Finke berekende dat wie zo'n typisch conservatieve portefeuille aanhoudt ongeveer 50% kans loopt zonder geld te raken vooral zijn of haar sterfdatum is aangebroken. De financiële omgeving heeft namelijk grondige wijzigingen ondergaan, zekerheden zijn er niet meer.

In het verleden bood een typische conservatieve portefeuille, bijvoorbeeld bestaande uit 40% aandelen en 60% obligaties, de zekerheid van een return van ongeveer 4% op jaarbasis. Bovendien was dat rendement vrijwel onbeperkt in de tijd, de belegger kon er zijn pensioen mee doorkomen. Ook dat is niet langer meer het geval. Finke berekende dat wie zo'n typisch conservatieve portefeuille aanhoudt ongeveer 50% kans loopt zonder geld te raken vooral zijn of haar sterfdatum is aangebroken. De financiële omgeving heeft namelijk grondige wijzigingen ondergaan, zekerheden zijn er niet meer.