Onder andere Japanse beleggers hebben massaal Spaans overheidspapier opgenomen, mede omdat obligaties in yen bijna niets opbrengen. Maar niet alleen probleemlanden raken goedkoop aan geld. Zelfs bijna failliete bedrijven kunnen voor een prikje geld ontlenen, wat de populariteit van junk bonds verklaart.

Hierbij dient een beschuldigende vinger in de richting van de centrale banken uitgestoken worden. Die hebben de rentevoeten laten zakken tot in de buurt van het nulpunt, waardoor ook de waarde van het geld fors gedevalueerd werd. Niet te verwonderen dus zelfs wankele bedrijven aan geld kunnen raken.

Onder andere Japanse beleggers hebben massaal Spaans overheidspapier opgenomen, mede omdat obligaties in yen bijna niets opbrengen. Maar niet alleen probleemlanden raken goedkoop aan geld. Zelfs bijna failliete bedrijven kunnen voor een prikje geld ontlenen, wat de populariteit van junk bonds verklaart. Hierbij dient een beschuldigende vinger in de richting van de centrale banken uitgestoken worden. Die hebben de rentevoeten laten zakken tot in de buurt van het nulpunt, waardoor ook de waarde van het geld fors gedevalueerd werd. Niet te verwonderen dus zelfs wankele bedrijven aan geld kunnen raken.