Net als in een economische neergang, lopen ook tijdens een economisch herstel de arbeidsmarktontwikkelingen achter op economische ontwikkelingen.

Aangezien de werkgelegenheid is blijven dalen, ondanks het economische herstel in de tweede helft van het jaar, is de angst voor een 'baanloos herstel' gegroeid.

Terecht, want de Grafiek van de Week laat zien dat het herstel inderdaad vooralsnog 'baanloos' is geweest. Ofschoon het aantal banen in december mogelijk is gestegen, moeten we dan ook rekening houden met een zeer bescheiden herstel van de arbeidsmarkt.

Overigens zullen de werkgelegenheidscijfers zullen de komende maanden volgens NIBC Markets Roundup beïnvloed volgens worden door de tijdelijke aanstelling van iets minder dan 1,4 miljoen mensen door het bureau voor volkstelling (Census Bureau).

Dit zou kunnen leiden tot een banengroei van zo'n 500.000 à 700.000 in de maanden april en mei. In de maanden daarna zou dit effect weer moeten draaien. We verwachten dan ook nog steeds een werkloosheidspercentage van boven de 9% aan het einde van dit jaar.

• In focus deze week:

- CPI-inflatie (schatting) in de eurozone (vandaag)

- Vergadering Bank of England (donderdag)

- Arbeidsmarktrapport in de VS (vrijdag)

Net als in een economische neergang, lopen ook tijdens een economisch herstel de arbeidsmarktontwikkelingen achter op economische ontwikkelingen. Aangezien de werkgelegenheid is blijven dalen, ondanks het economische herstel in de tweede helft van het jaar, is de angst voor een 'baanloos herstel' gegroeid. Terecht, want de Grafiek van de Week laat zien dat het herstel inderdaad vooralsnog 'baanloos' is geweest. Ofschoon het aantal banen in december mogelijk is gestegen, moeten we dan ook rekening houden met een zeer bescheiden herstel van de arbeidsmarkt. Overigens zullen de werkgelegenheidscijfers zullen de komende maanden volgens NIBC Markets Roundup beïnvloed volgens worden door de tijdelijke aanstelling van iets minder dan 1,4 miljoen mensen door het bureau voor volkstelling (Census Bureau). Dit zou kunnen leiden tot een banengroei van zo'n 500.000 à 700.000 in de maanden april en mei. In de maanden daarna zou dit effect weer moeten draaien. We verwachten dan ook nog steeds een werkloosheidspercentage van boven de 9% aan het einde van dit jaar. • In focus deze week: - CPI-inflatie (schatting) in de eurozone (vandaag) - Vergadering Bank of England (donderdag) - Arbeidsmarktrapport in de VS (vrijdag)