Deze nieuwe belastingmaatregel kan ABN Amro in de komende dagen zorgen voor wat volatiliteit, al verwachten de analisten van de bank dat dit van korte duur zal zijn.

De spaardersheffing is de minst pijnlijke oplossing en is vergelijkbaar met een gedwongen belastingmaatregel. Daarnaast is de maatregel ook gericht op het verminderen van offshore-deposito's.

De bankensector is in Cyprus onevenredig groot in verhouding tot de economie en daardoor kan Cyprus worden gezien als een speciaal geval.

De analisten van de bank verwachten niet dat de problemen in de bankensector zullen overslaan naar andere landen. Het gevaar voor een systeemrisico lijkt beperkt.

Directe blootstelling van de Europese banken aan Cyprus is al eerder teruggebracht. Het risico ligt nu vooral bij de Griekse banken en mogelijk ook bij obligatiefondsen, al kan het risico verminderd zijn doordat er al spanning is sinds de crisis in 2008.

Deze nieuwe belastingmaatregel kan ABN Amro in de komende dagen zorgen voor wat volatiliteit, al verwachten de analisten van de bank dat dit van korte duur zal zijn. De spaardersheffing is de minst pijnlijke oplossing en is vergelijkbaar met een gedwongen belastingmaatregel. Daarnaast is de maatregel ook gericht op het verminderen van offshore-deposito's. De bankensector is in Cyprus onevenredig groot in verhouding tot de economie en daardoor kan Cyprus worden gezien als een speciaal geval. De analisten van de bank verwachten niet dat de problemen in de bankensector zullen overslaan naar andere landen. Het gevaar voor een systeemrisico lijkt beperkt. Directe blootstelling van de Europese banken aan Cyprus is al eerder teruggebracht. Het risico ligt nu vooral bij de Griekse banken en mogelijk ook bij obligatiefondsen, al kan het risico verminderd zijn doordat er al spanning is sinds de crisis in 2008.