In het geval van de Verenigde Staten moet een heel vervelende vraag worden gesteld. Zal Rusland met de hulp van China de dollarkoers doen kelderen? De Russen kunnen bijvoorbeeld afkondigen dat ze niet langer dollars als betaalmunt zullen aanvaarden, een voorbeeld dat door China zou gevolgd kunnen worden.

In dat geval dreigt de dollar zijn status van wereldreservemunt te verliezen, de geleden schade voor de Verenigde Staten zou onoverzienlijk zijn. Europa dreigt anderzijds de olie- en/of gaskraan te zien dichtgedraaid te worden en dat is nu eenmaal een scenario waar niemand echt op zit te wachten.

In het geval van de Verenigde Staten moet een heel vervelende vraag worden gesteld. Zal Rusland met de hulp van China de dollarkoers doen kelderen? De Russen kunnen bijvoorbeeld afkondigen dat ze niet langer dollars als betaalmunt zullen aanvaarden, een voorbeeld dat door China zou gevolgd kunnen worden. In dat geval dreigt de dollar zijn status van wereldreservemunt te verliezen, de geleden schade voor de Verenigde Staten zou onoverzienlijk zijn. Europa dreigt anderzijds de olie- en/of gaskraan te zien dichtgedraaid te worden en dat is nu eenmaal een scenario waar niemand echt op zit te wachten.