Veel commentatoren menen dat de huidige tienjaarsrente van 1% tot 2% in de VS en de kern van de eurozone onhoudbaar laag is en verwachten daarom dat 2013 voor beleggers in langerlopende staatsobligaties een verloren jaar wordt. Is het echt zo simpel?

Laten we volgens van Tiggelen eerlijk zijn: het is een mathematische zekerheid dat aan de lange periode van prachtige rendementen op beleggingen in staatsobligaties een einde is gekomen.

De rente op staatspapier zou onder het niveau van 1% moeten dalen om er opnieuw een goed jaar voor deze vermogenssoort uit te persen.

De kans dat dit zal gebeuren is klein. Daarom is het niet verwonderlijk dat de vraag naar risicovollere, maar beter renderende obligaties (van opkomende markten, de periferie van de eurozone en bedrijven) nog steeds hoog is.

Dit gezegd hebbende, denkt de analist van ING dat de vrees of verwachting dat de rentes op obligaties van kernlanden van de eurozone de komende jaren terugkeren naar het "oude" niveau van 3% tot 4% prematuur is.

Veel commentatoren menen dat de huidige tienjaarsrente van 1% tot 2% in de VS en de kern van de eurozone onhoudbaar laag is en verwachten daarom dat 2013 voor beleggers in langerlopende staatsobligaties een verloren jaar wordt. Is het echt zo simpel? Laten we volgens van Tiggelen eerlijk zijn: het is een mathematische zekerheid dat aan de lange periode van prachtige rendementen op beleggingen in staatsobligaties een einde is gekomen. De rente op staatspapier zou onder het niveau van 1% moeten dalen om er opnieuw een goed jaar voor deze vermogenssoort uit te persen. De kans dat dit zal gebeuren is klein. Daarom is het niet verwonderlijk dat de vraag naar risicovollere, maar beter renderende obligaties (van opkomende markten, de periferie van de eurozone en bedrijven) nog steeds hoog is. Dit gezegd hebbende, denkt de analist van ING dat de vrees of verwachting dat de rentes op obligaties van kernlanden van de eurozone de komende jaren terugkeren naar het "oude" niveau van 3% tot 4% prematuur is.