De voorbije maanden zagen we volgens Belfius echter meer en meer tekenen dat beleggers terugkeren naar de aandelenmarkt.

De gevolgen van die grote zoektocht naar zekerheid hebben is al uitgebreid beschreven: obligatiekoersen die fenomenaal stegen, maar meteen ook extreem lage renteniveaus.

Gezonde bedrijven halen vandaag dan ook massa's goedkoop geld op: rentevoeten van 2 à 3 % zijn schering en inslag.

De positieve impact op de bedrijfsresultaten zal zeker aanwezig zijn de komende jaren. Maar hoge bomen vangen volgens Belfius veel wind!

Als de rente opnieuw in de lift zit, zal dit zeker tot koersdalingen leiden voor het zogezegd "veilig" staatspapier.

Maar ook bedrijfspapier van goede kwaliteit zal niet vrij van schade zijn.

Veel zal uiteraard afhangen van de grootte en de snelheid van de rentestijging. Zolang de economie maar met mondjesmaat

vooruitgaat, zijn grote zorgen niet aan de orde. Maar de euforische tijden van de obligatiemarkten zijn voorbij.

Vandaar dat professionele beleggers beetje bij beetje het vizier verleggen naar aandelenfondsen.

Zo trokken Amerikaanse aandelenfondsen niet minder dan 21 miljard dollar aan in de eerste vier weken van dit jaar, de grootste inlage in één maand tijd sinds 2000.

De voorbije maanden zagen we volgens Belfius echter meer en meer tekenen dat beleggers terugkeren naar de aandelenmarkt. De gevolgen van die grote zoektocht naar zekerheid hebben is al uitgebreid beschreven: obligatiekoersen die fenomenaal stegen, maar meteen ook extreem lage renteniveaus. Gezonde bedrijven halen vandaag dan ook massa's goedkoop geld op: rentevoeten van 2 à 3 % zijn schering en inslag. De positieve impact op de bedrijfsresultaten zal zeker aanwezig zijn de komende jaren. Maar hoge bomen vangen volgens Belfius veel wind! Als de rente opnieuw in de lift zit, zal dit zeker tot koersdalingen leiden voor het zogezegd "veilig" staatspapier. Maar ook bedrijfspapier van goede kwaliteit zal niet vrij van schade zijn. Veel zal uiteraard afhangen van de grootte en de snelheid van de rentestijging. Zolang de economie maar met mondjesmaat vooruitgaat, zijn grote zorgen niet aan de orde. Maar de euforische tijden van de obligatiemarkten zijn voorbij. Vandaar dat professionele beleggers beetje bij beetje het vizier verleggen naar aandelenfondsen. Zo trokken Amerikaanse aandelenfondsen niet minder dan 21 miljard dollar aan in de eerste vier weken van dit jaar, de grootste inlage in één maand tijd sinds 2000.