Wat we met zekerheid weten, is dat de import van goud vanuit Hong Kong fors is gestegen: van een tegenwaarde van 5 miljard dollar in 1990 tot ongeveer 70 miljard dollar in 2013. Maar het vermoeden groeit dat minstens een deel van dat goud is gebruikt voor het opzetten van derivatentransacties.

Daarbij wordt verwezen naar de evolutie die zich op de ijzerertsmarkt heeft afgespeeld. Ook deze grondstof werd gebruikt als onderpand voor derivatentransacties, waardoor de prijs voor ijzererts op een bepaald als gevolg van het omdraaien van posities sterk is gedaald. Hetzelfde zou de goudprijs kunnen overkomen.

Wat we met zekerheid weten, is dat de import van goud vanuit Hong Kong fors is gestegen: van een tegenwaarde van 5 miljard dollar in 1990 tot ongeveer 70 miljard dollar in 2013. Maar het vermoeden groeit dat minstens een deel van dat goud is gebruikt voor het opzetten van derivatentransacties. Daarbij wordt verwezen naar de evolutie die zich op de ijzerertsmarkt heeft afgespeeld. Ook deze grondstof werd gebruikt als onderpand voor derivatentransacties, waardoor de prijs voor ijzererts op een bepaald als gevolg van het omdraaien van posities sterk is gedaald. Hetzelfde zou de goudprijs kunnen overkomen.