Daarmee wordt het gevaar afgewend dat de huidige bank jog (een voorzichtig weghalen van geld van de banken) gevolgd zal worden door een heuse bankrun.

Zal het effect van het noodplan voor de Spaanse banken snel uitgewerkt zijn?, zo vraagt iedereen zich af. De Eurozone verplaatst zich namelijk van probleem naar probleem en het volgende probleem kondigt zich volgende zondag al aan in de vorm van de Griekse verkiezingen.

Spanje en Italië kunnen opnieuw eerste slachtoffers worden

Wanneer boze Griekse kiezers de deur naar Europa achter zich dichttrekken, kunnen Spanje en Italië daar de eerste slachtoffers van worden. Karl Whelan, economist aan het University College in Dublin, is vooral negatief voor Spanje, dat als eerst de klappen kan voelen.

Het is de Spaanse belastingbetaler die zal opdraaien voor de afbetaling van de noodlening. Whelan sluit niet uit dat Spanje het in de komende weken en maanden zich steeds moeilijker zal herfinancieren. Hetzelfde lot kan vervolgens ook Italië te wachten staan, met alle gevolgen van dien.

Daarmee wordt het gevaar afgewend dat de huidige bank jog (een voorzichtig weghalen van geld van de banken) gevolgd zal worden door een heuse bankrun. Zal het effect van het noodplan voor de Spaanse banken snel uitgewerkt zijn?, zo vraagt iedereen zich af. De Eurozone verplaatst zich namelijk van probleem naar probleem en het volgende probleem kondigt zich volgende zondag al aan in de vorm van de Griekse verkiezingen. Spanje en Italië kunnen opnieuw eerste slachtoffers worden Wanneer boze Griekse kiezers de deur naar Europa achter zich dichttrekken, kunnen Spanje en Italië daar de eerste slachtoffers van worden. Karl Whelan, economist aan het University College in Dublin, is vooral negatief voor Spanje, dat als eerst de klappen kan voelen. Het is de Spaanse belastingbetaler die zal opdraaien voor de afbetaling van de noodlening. Whelan sluit niet uit dat Spanje het in de komende weken en maanden zich steeds moeilijker zal herfinancieren. Hetzelfde lot kan vervolgens ook Italië te wachten staan, met alle gevolgen van dien.