De Amerikaanse beurzen waren in de afgelopen weken en maanden beter op dreef dan de Europese. Betekent dit dat Europese aandelen onderwogen moeten worden in een strategie?

Zeker niet, volgens professor Stefan Duchateau. Die vraag moet beantwoord worden vanuit het waarderingsperspectief. Maar ook daar is enige nuancering nodig.

In historisch perspectief zijn Europese aandelen niet speciaal goedkoop te noemen. Door de monetaire impulsen van de ECB hebben de beurzen -ondanks de afwezigheid van enig herstel in bedrijfswinsten- reeds geanticipeerd op een economische relance die zich zou moeten inzetten in het laatste kwartaal van 2013.

De koers/winst-verhouding van de Europese aandelen staan ongeveer rond hun gemiddelde over de laatste 10 jaar en vormen zo zeker geen "koopje" meer maar blijven toch een lichte overweging mee krijgen in de beleggingstrategie van professor Duchateau.

De Amerikaanse beurzen waren in de afgelopen weken en maanden beter op dreef dan de Europese. Betekent dit dat Europese aandelen onderwogen moeten worden in een strategie? Zeker niet, volgens professor Stefan Duchateau. Die vraag moet beantwoord worden vanuit het waarderingsperspectief. Maar ook daar is enige nuancering nodig. In historisch perspectief zijn Europese aandelen niet speciaal goedkoop te noemen. Door de monetaire impulsen van de ECB hebben de beurzen -ondanks de afwezigheid van enig herstel in bedrijfswinsten- reeds geanticipeerd op een economische relance die zich zou moeten inzetten in het laatste kwartaal van 2013. De koers/winst-verhouding van de Europese aandelen staan ongeveer rond hun gemiddelde over de laatste 10 jaar en vormen zo zeker geen "koopje" meer maar blijven toch een lichte overweging mee krijgen in de beleggingstrategie van professor Duchateau.