Die evolutie gebeurt op een moment dat de Federal Reserve haar programma ter ondersteuning van de vastgoedmarkt gaat stopzetten. Dat programma heeft - na een verlenging - ongeveer een jaar gelopen.

Ted Gayer, directeur van Economic Studies aan het Brookings Institution is van mening dat de Amerikaanse vastgoedmarkt op een keerpunt staat. Gayer sluit een tweede inzinking niet uit.

Dat zou geen goed nieuws betekenen voor de banken, want er zouden opnieuw meer woonkredieten niet afbetaald worden en er zouden nog meer huizen op de markt komen.

In januari zijn zowel de verkopen van nieuwe als die van bestaande huizen gedaald en dat is volgens Gayer geen goed teken. De markt is veel zwakker dan wordt aangenomen.

Vanzelfsprekend kan de zwakte van de verkopen voor een deel toegeschreven worden aan de weersomstandigheden, maar zelfs wanneer die buiten beschouwing worden gelaten blijven de cijfers zwak.

Andere indicatoren lijken dat bevestigen. Het sentiment in de woningbouw viel in januari terug tot het niveau van juni vorig jaar. De nieuwe aanvragen voor woonkredieten zijn tijdens drie van de vier vorige weken gedaald.

Bij de Mortgage Bankers Association is men "fairly cautious" over de situatie op de markt. Michael Fratantony, vice president research van de organisatie, sprak van een aantal valse signalen in de late zomer en vroege herfst van vorig jaar.

Toen zijn de prijzen voor huizen wat gestegen, ook los van seizoensgebonden factoren. Het lijkt echter alsof die opwaartse beweging is stilgevallen.

Die evolutie gebeurt op een moment dat de Federal Reserve haar programma ter ondersteuning van de vastgoedmarkt gaat stopzetten. Dat programma heeft - na een verlenging - ongeveer een jaar gelopen. Ted Gayer, directeur van Economic Studies aan het Brookings Institution is van mening dat de Amerikaanse vastgoedmarkt op een keerpunt staat. Gayer sluit een tweede inzinking niet uit. Dat zou geen goed nieuws betekenen voor de banken, want er zouden opnieuw meer woonkredieten niet afbetaald worden en er zouden nog meer huizen op de markt komen. In januari zijn zowel de verkopen van nieuwe als die van bestaande huizen gedaald en dat is volgens Gayer geen goed teken. De markt is veel zwakker dan wordt aangenomen. Vanzelfsprekend kan de zwakte van de verkopen voor een deel toegeschreven worden aan de weersomstandigheden, maar zelfs wanneer die buiten beschouwing worden gelaten blijven de cijfers zwak. Andere indicatoren lijken dat bevestigen. Het sentiment in de woningbouw viel in januari terug tot het niveau van juni vorig jaar. De nieuwe aanvragen voor woonkredieten zijn tijdens drie van de vier vorige weken gedaald. Bij de Mortgage Bankers Association is men "fairly cautious" over de situatie op de markt. Michael Fratantony, vice president research van de organisatie, sprak van een aantal valse signalen in de late zomer en vroege herfst van vorig jaar. Toen zijn de prijzen voor huizen wat gestegen, ook los van seizoensgebonden factoren. Het lijkt echter alsof die opwaartse beweging is stilgevallen.