Een van de maatregelen die de leider van de DPJ Yukio Hatoyama wil doorvoeren is een Aziatische eenheidsmunt, zo merkt Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer op.

Daarin zou natuurlijk de Japanse Yen een dominante rol gaan spelen. Daarnaast wil hij ook de Japanse economie hervormen. Dat betekent onder andere dat men minder afhankelijk moet zijn van de export.

Dit alles mag worden gezien als positief voor de Japanse Yen. Als er een eenheidsmunt komt waar de Yen een groot deel de waarde van bepaalt zullen vele Aziatische landen daarin hun valutareserves in willen onderbrengen.

Dat zal de Yen versterken en de dollar en de euro onder druk zetten. Ook de stimulering van de binnenlandse economie is positief voor de Yen. Veel Japanse spaarders zullen hun tegoeden terughalen naar Japan.

Nu is plannen maken nog altijd veel gemakkelijker dan het daadwerkelijk uitvoeren. De Yen als munt in Azië zal niet snel geaccepteerd worden door bijvoorbeeld China of Zuid-Korea.

Een eenheidsmunt vergt ook afstemming van het monetaire beleid. En op dit moment is dat nog een utopie. Het stimuleren van de binnenlandse groei is ook een hele klus. Japan heeft al jaren een extreem lage rente maar dit heeft niet geresulteerd in een opbloeiend consumentenvertrouwen.

Belastingmaatregelen lijken ook niet te kunnen gezien de grote overheidsschuld. Bij de reactie op de markten was in eerste instantie die van de Yen positief, maar of dat langdurig is blijft de vraag.

Een van de maatregelen die de leider van de DPJ Yukio Hatoyama wil doorvoeren is een Aziatische eenheidsmunt, zo merkt Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer op. Daarin zou natuurlijk de Japanse Yen een dominante rol gaan spelen. Daarnaast wil hij ook de Japanse economie hervormen. Dat betekent onder andere dat men minder afhankelijk moet zijn van de export. Dit alles mag worden gezien als positief voor de Japanse Yen. Als er een eenheidsmunt komt waar de Yen een groot deel de waarde van bepaalt zullen vele Aziatische landen daarin hun valutareserves in willen onderbrengen. Dat zal de Yen versterken en de dollar en de euro onder druk zetten. Ook de stimulering van de binnenlandse economie is positief voor de Yen. Veel Japanse spaarders zullen hun tegoeden terughalen naar Japan.Nu is plannen maken nog altijd veel gemakkelijker dan het daadwerkelijk uitvoeren. De Yen als munt in Azië zal niet snel geaccepteerd worden door bijvoorbeeld China of Zuid-Korea. Een eenheidsmunt vergt ook afstemming van het monetaire beleid. En op dit moment is dat nog een utopie. Het stimuleren van de binnenlandse groei is ook een hele klus. Japan heeft al jaren een extreem lage rente maar dit heeft niet geresulteerd in een opbloeiend consumentenvertrouwen.Belastingmaatregelen lijken ook niet te kunnen gezien de grote overheidsschuld. Bij de reactie op de markten was in eerste instantie die van de Yen positief, maar of dat langdurig is blijft de vraag.