De stemming in de Algemene Vergadering (AV) van Glencore zelf was maar een formaliteit - 99,4% stemden voor de fusie met Xstrata. De stemming in de AV van de Zwitserse mijnbouwgroep Xstrata beloofde echter spannend te worden. De fusie moest goedgekeurd worden door 75% van de aanwezige stemgerechtigde aandeelhouders. Glencore, dat 34% van de aandelen van Xstrata bezit, mocht zelf niet stemmen.

De AV heeft uiteindelijk de fusie tussen de twee Zwitserse buren goedgekeurd. De combinatie wordt de vierde grootste mijnbouwgroep ter wereld. Samen met de recente overname van Viterra (graanspecialist) is Glencore-Xstrata onomkeerbaar geworden in landbouwgrondstoffen, metalen en olie. De combinatie bezit een uniek platform van mijnbouw-, raffinage- en handelsactiviteiten, met sterke posities in koper, steenkool en zink. Deze laatste kan Glencore ertoe dwingen om het distributieakkoord met Nyrstar op te zeggen.

De aandeelhouders van Xstrata hebben echter de bonussen voor de kaderleden die de raad van bestuur had voorgesteld, afgekeurd. In een reactie op de afwijzing heeft John Bond, de voorzitter van de raad van bestuur van Xstrata, ontslag genomen. Dit vertrek kan het eerste worden van vele. Mick Davis, CEO van de groep, vreest immers een deel van zijn kader te verliezen. De bonussen bedroegen in totaal 144 miljoen Britse pond voor 70 kaderleden en zouden toegekend worden zonder enige tegenprestatie behalve dan het aanblijven van de bewuste kaderleden.

De stemming in de Algemene Vergadering (AV) van Glencore zelf was maar een formaliteit - 99,4% stemden voor de fusie met Xstrata. De stemming in de AV van de Zwitserse mijnbouwgroep Xstrata beloofde echter spannend te worden. De fusie moest goedgekeurd worden door 75% van de aanwezige stemgerechtigde aandeelhouders. Glencore, dat 34% van de aandelen van Xstrata bezit, mocht zelf niet stemmen.De AV heeft uiteindelijk de fusie tussen de twee Zwitserse buren goedgekeurd. De combinatie wordt de vierde grootste mijnbouwgroep ter wereld. Samen met de recente overname van Viterra (graanspecialist) is Glencore-Xstrata onomkeerbaar geworden in landbouwgrondstoffen, metalen en olie. De combinatie bezit een uniek platform van mijnbouw-, raffinage- en handelsactiviteiten, met sterke posities in koper, steenkool en zink. Deze laatste kan Glencore ertoe dwingen om het distributieakkoord met Nyrstar op te zeggen. De aandeelhouders van Xstrata hebben echter de bonussen voor de kaderleden die de raad van bestuur had voorgesteld, afgekeurd. In een reactie op de afwijzing heeft John Bond, de voorzitter van de raad van bestuur van Xstrata, ontslag genomen. Dit vertrek kan het eerste worden van vele. Mick Davis, CEO van de groep, vreest immers een deel van zijn kader te verliezen. De bonussen bedroegen in totaal 144 miljoen Britse pond voor 70 kaderleden en zouden toegekend worden zonder enige tegenprestatie behalve dan het aanblijven van de bewuste kaderleden.