Bij de Oaky Creek steenkolenmijn in Australië zullen 230 personeelsleden ontslagen worden, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

De scherp gedaalde vraag naar staal zorgt er voor dat de vraag naar steenkolen eveneens hard daalt. Xstrata zal aan de vraag naar steenkolen kunnen voldoen door uit de eigen opgebouwde voorraden te leveren.

Theodoor Gilissen Bankiers voorziet dat de marktomstandigheden voor Xstrata slecht blijven en dat de winst voor 2008 en 2009 tegen zal vallen. De analisten van de bank verwachten dat de contractprijzen voor steenkolen zullen dalen met 40%.

De kolendivisie vormt bijna 25% van de winst in 2008. Xstrata is krijgt van Theodoor Gilissen Bankiers een verkoopadvies op basis van de grote exposure naar koper en kolen, daarnaast is de markt sceptisch over de financiële positie van de grootaandeelhouder, wat een extra risico vormt.

Bij de Oaky Creek steenkolenmijn in Australië zullen 230 personeelsleden ontslagen worden, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. De scherp gedaalde vraag naar staal zorgt er voor dat de vraag naar steenkolen eveneens hard daalt. Xstrata zal aan de vraag naar steenkolen kunnen voldoen door uit de eigen opgebouwde voorraden te leveren. Theodoor Gilissen Bankiers voorziet dat de marktomstandigheden voor Xstrata slecht blijven en dat de winst voor 2008 en 2009 tegen zal vallen. De analisten van de bank verwachten dat de contractprijzen voor steenkolen zullen dalen met 40%. De kolendivisie vormt bijna 25% van de winst in 2008. Xstrata is krijgt van Theodoor Gilissen Bankiers een verkoopadvies op basis van de grote exposure naar koper en kolen, daarnaast is de markt sceptisch over de financiële positie van de grootaandeelhouder, wat een extra risico vormt.