Bovendien zijn de problemen wat betreft de schulden van de eurolanden zo groot dat alle goud opgeslagen in de kluizen van de centrale banken niet volstaat om de geslagen gaten te dempen. Volgens de World Gold Council is er wel een alternatieve oplossing mogelijk.

Volgens de World Gold Council kunnen een deel van de goudvoorraden worden gebruikt als onderpand voor obligaties, waardoor het mogelijk zou worden om de rentetarieven in de landen in moeilijkheden te doen dalen. Deze strategie heeft in het verleden haar nut al bewezen.

In de jaren 70 van de vorige eeuw gebruikten Italië en Portugal bijvoorbeeld hun goudreserves als onderpand om leningen vast te krijgen bij de Bundesbank en bij de Bank for International Settlements. Meer recent kreeg India nog een lening van Japan, eveneens met goud als onderpand.

Bovendien zijn de problemen wat betreft de schulden van de eurolanden zo groot dat alle goud opgeslagen in de kluizen van de centrale banken niet volstaat om de geslagen gaten te dempen. Volgens de World Gold Council is er wel een alternatieve oplossing mogelijk. Volgens de World Gold Council kunnen een deel van de goudvoorraden worden gebruikt als onderpand voor obligaties, waardoor het mogelijk zou worden om de rentetarieven in de landen in moeilijkheden te doen dalen. Deze strategie heeft in het verleden haar nut al bewezen. In de jaren 70 van de vorige eeuw gebruikten Italië en Portugal bijvoorbeeld hun goudreserves als onderpand om leningen vast te krijgen bij de Bundesbank en bij de Bank for International Settlements. Meer recent kreeg India nog een lening van Japan, eveneens met goud als onderpand.