De vraag is echter of die stress tests een betrouwbaar beeld van de situatie in de banksector gaan schetsen. Jaap Meijer van Evolution Securities wil niet spreken van een stress test, want er zou uitgegaan worden van een situatie die niet zo veel afwijkt van de huidige.

Naar verluidt zou er in de scenario's worden uitgegaan van een verlies van ongeveer 17% op Griekse staatsobligaties en 3% op Spaanse staatsobligaties. Van een 'haircut' op Duitse staatsobligaties zou geen sprake zijn.

Het toezicht op de stress tests wordt uitgeoefend door het European Committee of European Banking Supervisors. Bevestiging van de geruchten is voorlopig uitgebleven.

De Europese regulatoren willen met de stress tests bewijzen dat de banken over voldoende kapitaal beschikken om een wanbetaling van een Europees land het hoofd te kunnen bieden.

Ralph Silva, analist bij Silva Research Network, is echter van mening dat het geen enkele zin heeft om de tests te streng te maken. Wanneer iedereen faalt in de stress tests, zijn we ook geen stap verder.

Marc Chandler, global head of currency strategy bij Brown Brothers Harriman & Co. in New York, is echter van mening dat er momenteel weinig stress is op Griekse en Spaanse staatsobligaties.

De vraag is echter of die stress tests een betrouwbaar beeld van de situatie in de banksector gaan schetsen. Jaap Meijer van Evolution Securities wil niet spreken van een stress test, want er zou uitgegaan worden van een situatie die niet zo veel afwijkt van de huidige. Naar verluidt zou er in de scenario's worden uitgegaan van een verlies van ongeveer 17% op Griekse staatsobligaties en 3% op Spaanse staatsobligaties. Van een 'haircut' op Duitse staatsobligaties zou geen sprake zijn. Het toezicht op de stress tests wordt uitgeoefend door het European Committee of European Banking Supervisors. Bevestiging van de geruchten is voorlopig uitgebleven. De Europese regulatoren willen met de stress tests bewijzen dat de banken over voldoende kapitaal beschikken om een wanbetaling van een Europees land het hoofd te kunnen bieden. Ralph Silva, analist bij Silva Research Network, is echter van mening dat het geen enkele zin heeft om de tests te streng te maken. Wanneer iedereen faalt in de stress tests, zijn we ook geen stap verder. Marc Chandler, global head of currency strategy bij Brown Brothers Harriman & Co. in New York, is echter van mening dat er momenteel weinig stress is op Griekse en Spaanse staatsobligaties.