2013 wordt een moeilijk jaar voor Statoil. Het bedrijf heeft al gewaarschuwd dat de productie lager zal zijn dan vorig jaar, deels als gevolg van onderhoudswerkzaamheden.

Statoil heeft zichzelf ten doel gesteld om voor 2020 een productie van meer dan 2,5 miljoen vaten per dag te realiseren.

Afgelopen kwartaal lag dat aantal op 1,8 - een daling van 8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Om dat doel te halen moet de productie vanaf begin volgend jaar gaan toenemen.

Dan is er een eerste golf van projecten, gevolgd door een tweede serie projecten in het begin van 2016, waarmee het groei tempo kan worden opgeschroefd naar 3 tot 4% per jaar. Op die manier zou het doel voor 2020 gehaald moeten worden.

Er jaren van te voren op rekenen dat een groot oliebedrijf op een dergelijk niveau zal gaan groeien, is altijd riskant. Statoil kampt nog steeds met een sterke terugval van de thuismarkt.

Uit recent ontdekkingen blijkt dat de velden in de Noordzee nog niet zijn uitgeput, maar er zijn er nog veel meer nodig om de dalende trend te keren.

Aan de andere kant is het positief dat de internationale inspanningen van Statoil nu vrucht afwerpen, vooral in Tanzania. ABN Amro denken dat dit nog niet in de koers verwerkt is en ziet Statoil als licht ondergewaardeerd. Het advies luidt houden.

2013 wordt een moeilijk jaar voor Statoil. Het bedrijf heeft al gewaarschuwd dat de productie lager zal zijn dan vorig jaar, deels als gevolg van onderhoudswerkzaamheden. Statoil heeft zichzelf ten doel gesteld om voor 2020 een productie van meer dan 2,5 miljoen vaten per dag te realiseren. Afgelopen kwartaal lag dat aantal op 1,8 - een daling van 8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Om dat doel te halen moet de productie vanaf begin volgend jaar gaan toenemen. Dan is er een eerste golf van projecten, gevolgd door een tweede serie projecten in het begin van 2016, waarmee het groei tempo kan worden opgeschroefd naar 3 tot 4% per jaar. Op die manier zou het doel voor 2020 gehaald moeten worden. Er jaren van te voren op rekenen dat een groot oliebedrijf op een dergelijk niveau zal gaan groeien, is altijd riskant. Statoil kampt nog steeds met een sterke terugval van de thuismarkt. Uit recent ontdekkingen blijkt dat de velden in de Noordzee nog niet zijn uitgeput, maar er zijn er nog veel meer nodig om de dalende trend te keren. Aan de andere kant is het positief dat de internationale inspanningen van Statoil nu vrucht afwerpen, vooral in Tanzania. ABN Amro denken dat dit nog niet in de koers verwerkt is en ziet Statoil als licht ondergewaardeerd. Het advies luidt houden.