De goudprijs koerst zo rond de $1700 terwijl de kosten om het te winnen zo tussen de 700 en 1000 dollar bedraagt. Niet alleen de winstgevendheid van goudmijnen is zo hoog.

Ook de andere edelmetalen zoals Platina, Zilver en Palladium worden met forse winstmarges omhoog gehaald. Dat was 10 - 15 jaar geleden wel anders.

Toen moest er geld bij om het metaal uit de grond te krijgen. Hetgeen resulteerde in sluitingen van mijnen en het vooruit verkopen van het metaal tegen absurd lage prijzen, om zeker te zijn van inkomsten.

Wilbert Geers (Edelmetaal-Info): "Nu het weer goed gaat in de mijnbouw zijn de hedges veelal afgekocht en is het weer rendabel om mijnen te (her)openen. Ook overheden in landen met mijnbouwactiviteiten proberen nu hun graantje mee te pikken. Van het verhogen van allerlei belastingen (oa Ecuador) tot het compleet nationaliseren van de mijnbouwactiviteiten zoals in Venezuela. Zo heeft het ANC is Zuid Afrika ook plannen om de platinamijnbouw te nationaliseren. In een rapport verklaart het ANC dat ze graag met de strategische platinavoorraden (95% van de reserves ligt in Zuid Afrika) samen met Zimbabwe willen controleren. Of het zover komt en in welke mate is nog afwachten, maar dat Zuid Afrikaanse overheid een vinger in de pap gaat krijgen staat wel vast. Platina wordt vooral veel gebruikt in katalysatoren van auto's."

De goudprijs koerst zo rond de $1700 terwijl de kosten om het te winnen zo tussen de 700 en 1000 dollar bedraagt. Niet alleen de winstgevendheid van goudmijnen is zo hoog. Ook de andere edelmetalen zoals Platina, Zilver en Palladium worden met forse winstmarges omhoog gehaald. Dat was 10 - 15 jaar geleden wel anders. Toen moest er geld bij om het metaal uit de grond te krijgen. Hetgeen resulteerde in sluitingen van mijnen en het vooruit verkopen van het metaal tegen absurd lage prijzen, om zeker te zijn van inkomsten. Wilbert Geers (Edelmetaal-Info): "Nu het weer goed gaat in de mijnbouw zijn de hedges veelal afgekocht en is het weer rendabel om mijnen te (her)openen. Ook overheden in landen met mijnbouwactiviteiten proberen nu hun graantje mee te pikken. Van het verhogen van allerlei belastingen (oa Ecuador) tot het compleet nationaliseren van de mijnbouwactiviteiten zoals in Venezuela. Zo heeft het ANC is Zuid Afrika ook plannen om de platinamijnbouw te nationaliseren. In een rapport verklaart het ANC dat ze graag met de strategische platinavoorraden (95% van de reserves ligt in Zuid Afrika) samen met Zimbabwe willen controleren. Of het zover komt en in welke mate is nog afwachten, maar dat Zuid Afrikaanse overheid een vinger in de pap gaat krijgen staat wel vast. Platina wordt vooral veel gebruikt in katalysatoren van auto's."