Wie zijn de kampioenen van de beleggingsapps?

BELEGGINGSAPP Steeds meer Belgen zijn de voorbije jaren begonnen met beleggen, online of via een app. © Getty Images
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Welke is de beste mobiele app om te beleggen op de beurs? Consultant Sia Partners heeft het onderzocht en Trends kon de resultaten exclusief inkijken.

Door de lage rente en de hoge inflatie is van rendement op spaargeld geen sprake meer. Wie spaart, verliest vooral koopkracht. Steeds meer Belgen zijn de voorbije jaren dan ook begonnen met beleggen. Velen van hen doen dat online of via een mobiele app. Zij hebben de keuze uit een ruim aanbod. De pioniers van het onlinebeleggen, zoals Bolero en Keytrade, hebben de voorbije jaren gezelschap gekregen van nieuwe spelers zoals Degiro en Bux. Anderzijds zijn er de apps die deel uitmaken van een bankenapp zoals ING Self Invest. Maar welke is de beste app om te investeren op de beurs? Welke is de meest gebruiksvriendelijke? En wie hanteert de interessantste tarieven?

Sommige investeerders zijn gevoeliger voor de kosten, terwijl anderen vooral oog hebben voor de functionaliteiten en de producten’ Dorian Vanham, Sia Partners

Tachtig criteria

Sia Partners voert al jaren onderzoek naar mobiele apps in de financiële sector. Vorig jaar concludeerde het adviesbureau dat de bankenapps van KBC en Belfius tot de Europese top behoren. Nu heeft Sia Partners een tiental beleggingsapps die beschikbaar zijn op de Belgische markt vergeleken. Het gaat om Bolero, Bux, Degiro, eToro, ING Self Invest, Keytrade, Mexem, Plus500, Rebel (Belfius) en Saxo Bank (ex-BinckBank).

De consultancyfirma toetste de apps op tachtig criteria die werden opgedeeld werden in vijf grote categorieën: functionaliteiten (opening van een beleggersrekening, grafieken), de klantenervaring (design, snelheid), tarieven (transactiekosten, bewaringsloon), aangeboden producten (aandelen, obligaties, fondsen, trackers, toegankelijke markten) en de scores en bemerkingen op de Apple- en Google-store.

“Daarnaast hebben we rekening gehouden met het profiel van de belegger en zijn voorkeuren. Sommige investeerders zijn gevoeliger voor de kosten, terwijl andere vooral oog hebben voor de functionaliteiten of de aangeboden producten. Op die manier zijn we gekomen tot verschillende resultaten in functie van het gebruikersprofiel”, legt Dorian Vanham uit, die de studie leidde.

Sia Partners splitst de resultaten op in twee gebruikerssegmenten. De beginnende belegger wordt gezien als een passieve investeerder die minder dan één transactie per maand uitvoert. De ervaren belegger wordt gedefinieerd als een actieve investeerder die minstens één transactie per maand doet.

In de categorie van de actieve belegger komt Degiro als de beste app uit de bus. De Nederlandse onlinebroker gaat Mexem en Bux vooraf, alsook de apps van twee grote Belgische banken: Bolero (KBC) en Rebel (Belfius). Daarna valt er een grote kloof met de andere aanbieders. Het rijtje wordt afgesloten door Keytrade en Saxo Bank, die duidelijk achteroplopen (zie kader Degiro: voor zij die veel kopen en verkopen).

Bij de passieve beleggers neemt de app van Mexem de toppositie in, gevolgd door Bolero en eToro. Degiro komt in deze categorie maar op de vierde plaats, net voor Bux en Rebel. Achteraan in de top tien voor passieve beleggers vinden we de digitale oplossingen van Keytrade en ING (zie kader Mexem: voor zij die weinig kopen en verkopen).

De specialisten van de consultant Sia Partners kennen een speciale vermelding toe aan eToro, dat zij als de belangrijkste tradingapp voor de gebruiker omschrijven. “Als je abstractie maakt van de kosten en het productaanbod, en enkel rekening houdt met de gebruikerservaring en de functionaliteiten, komt eToro op de eerste plaats, gevolgd door Mexem en Bolero”, aldus Dorian Vanham van Sia Partners.

Wie zijn de kampioenen van de beleggingsapps?

Mexem voor zij die weinig kopen en verkopen

De app van Mexem is aangepast aan alle beleggersprofielen, maar steekt erbovenuit voor passieve beleggers, concludeert Sia Partners. De app wordt op de voet gevolgd door Bolero, dat met de tweede plaats gaat lopen, en de Israëlische broker eToro.

“Voor een ervaren belegger zijn het productaanbod en de functionaliteiten cruciaal. Maar voor een beginnende belegger is vooral het gebruiksgemak van belang”, zegt Dorian Vanham van Sia Partners. “Als we geen rekening houden met de kosten, is Mexem samen met eToro de beste beleggingsapp die in ons land beschikbaar is. De app beschikt bovendien over een brede catalogus aan producten (zoals crytomunten, valuta en goud). Voor ons is Mexem de grote verrassing van dit onderzoek. We hadden niet verwacht dat de app de rangschikking zou aanvoeren.”

Sia Partners wijst er voorts op dat Mexem ook een van de zeldzame mobiele apps is die zijn klanten informatie en quoteringen verstrekt over de ESG-criteria inzake duurzaam en verantwoord beleggen. Apps zoals Degiro, Bux en Rebel moeten het vooral hebben van hun gunstige prijszetting en behoren tot de directe achtervolgers. Saxo Bank, Plus500, Keytrade en ING sluiten het klassement af.

Wie zijn de kampioenen van de beleggingsapps?

Degiro voor zij die veel kopen en verkopen

Voor de actieve investeerders is Degiro de interessantste app, vooral door de lage tarieven die het bedrijf hanteert. “Degiro is een lagekostenapp”, zegt Dorian Vanham. “Daarmee scoort ze vooral bij investeerders die veel transacties doen. Zij zijn bijzonder gevoelig voor het kostenplaatje. Degiro haalt zwakke scores voor de gebruikservaring, maar weet dat te compenseren door zijn vele functionaliteiten en de lage prijzen.”

De Belgische oplossingen van KBC (Bolero) en Belfius (Rebel) komen op de vierde en de zesde plaats uit. Wie aandelen verhandelt die noteren op Euronext Brussel, betaalt via het nieuwe platform van Belfius slechts 3 euro per order (voor aankopen tot 2.500 euro). “Maar de tarieven van Rebel worden minder interessant voor grote investeerders die veel transacties doen en regelmatig orders plaatsen. Voor dat type belegger blijft Degiro de beste keuze”, aldus Vanham.

De apps van ING, Keytrade en Saxo Bank lijden volgens de experts van Sia Partners onder de relatief hoge kosten die ze aanrekenen en onder het beperktere productaanbod. Dat verklaart waarom ze aan de staart van het peloton bungelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content