Deze operatie lijkt te zijn geslaagd, van een vertrek van Griekenland uit de eurozone is geen sprake meer. Maar anderzijds hebben de inwoners van het land alle interesse in het Europees project verloren. Bij een rondvraag bleek maar 19% van de bevolking nog voorstander te zijn van de euro.

Wie heeft er nog belang bij dat Griekenland in de eurozone blijft? Dat zijn op de eerste plaats de financiële markten, die liefst gespaard blijven van ingrijpende gebeurtenissen. Maar niet alleen in Griekenland groeit de weerstand tegen Europa, ook de Spanjaarden hebben steeds minder goesting om in Europa te blijven. Niet toevallig is de jeugdwerkloosheid in Spanje opgelopen tot zelfs boven het Grieks niveau. Op een bepaald punt wordt het eerder een na- dan een voordeel om deel uit te maken van Europa.

Deze operatie lijkt te zijn geslaagd, van een vertrek van Griekenland uit de eurozone is geen sprake meer. Maar anderzijds hebben de inwoners van het land alle interesse in het Europees project verloren. Bij een rondvraag bleek maar 19% van de bevolking nog voorstander te zijn van de euro. Wie heeft er nog belang bij dat Griekenland in de eurozone blijft? Dat zijn op de eerste plaats de financiële markten, die liefst gespaard blijven van ingrijpende gebeurtenissen. Maar niet alleen in Griekenland groeit de weerstand tegen Europa, ook de Spanjaarden hebben steeds minder goesting om in Europa te blijven. Niet toevallig is de jeugdwerkloosheid in Spanje opgelopen tot zelfs boven het Grieks niveau. Op een bepaald punt wordt het eerder een na- dan een voordeel om deel uit te maken van Europa.