Algemeen wordt verwacht dat de ECB haar basisrente ongewijzigd gaat houden op 1%. Bloomberg legde het oor te luisteren bij 60 economen en die waren op twee na allemaal dezelfde mening toegedaan.

Er wordt bovendien verwacht dat de ECB minstens in de komende 12 maanden niet aan haar basisrente gaat raken. Wel worden bijkomende maatregelen niet uitgesloten.

De centrale bank is er weliswaar in geslaagd om de banksector te stabiliseren, maar de kredietverlening aan de bedrijven draait nog steeds vierkant. Om meer geld in de economie te pompen, kan de ECB bijvoorbeeld bedrijfsobligaties gaan inkopen.

Vanmiddag maakt het Amerikaanse Labor Department de werkloosheidscijfers voor de maand juni bekend. De economen op Wall Street verwachten dat de werkloosheid zal oplopen van 9,40% tot 9,60%, wat een nieuw hoogtepunt voor de afgelopen 26 jaar zou betekenen.

Verder zouden er vorige maand 363.000 jobs zijn verloren gegaan, ten opzichte van 345.000 in mei. Vooral in de auto-industrie zouden er, hoofdzakelijk als gevolg van de problemen bij General Motors, veel banen zijn gesneuveld.

De werkgevers waren er vanaf vorig jaar snel bij om het personeelsbestand te reduceren. De verwachting is dan ook dat op het vlak van ontslagen het ergste nu achter de rug zal zijn.

Toch zal de werkloosheid in de komende maanden waarschijnlijk de kaap van 10% gaan overschrijden. Pessimisten sluiten zelfs niet uit dat de piek slechts zal worden bereikt wanneer 11% van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder job zit.

Het naoorlogs record ligt op 10,80%, percentage dat in 1982 werd opgetekend. Toen werden de Verenigde Staten eveneens door een zware economische crisis getroffen.

Meevallende werkloosheidscijfers zouden er op kunnen wijzen dat de huidige recessie over het hoogtepunt heen is. Het rapport van het Labor Department zal daarom bijzonder aandachtig geanalyseerd worden.

Algemeen wordt verwacht dat de ECB haar basisrente ongewijzigd gaat houden op 1%. Bloomberg legde het oor te luisteren bij 60 economen en die waren op twee na allemaal dezelfde mening toegedaan. Er wordt bovendien verwacht dat de ECB minstens in de komende 12 maanden niet aan haar basisrente gaat raken. Wel worden bijkomende maatregelen niet uitgesloten. De centrale bank is er weliswaar in geslaagd om de banksector te stabiliseren, maar de kredietverlening aan de bedrijven draait nog steeds vierkant. Om meer geld in de economie te pompen, kan de ECB bijvoorbeeld bedrijfsobligaties gaan inkopen.Vanmiddag maakt het Amerikaanse Labor Department de werkloosheidscijfers voor de maand juni bekend. De economen op Wall Street verwachten dat de werkloosheid zal oplopen van 9,40% tot 9,60%, wat een nieuw hoogtepunt voor de afgelopen 26 jaar zou betekenen. Verder zouden er vorige maand 363.000 jobs zijn verloren gegaan, ten opzichte van 345.000 in mei. Vooral in de auto-industrie zouden er, hoofdzakelijk als gevolg van de problemen bij General Motors, veel banen zijn gesneuveld. De werkgevers waren er vanaf vorig jaar snel bij om het personeelsbestand te reduceren. De verwachting is dan ook dat op het vlak van ontslagen het ergste nu achter de rug zal zijn. Toch zal de werkloosheid in de komende maanden waarschijnlijk de kaap van 10% gaan overschrijden. Pessimisten sluiten zelfs niet uit dat de piek slechts zal worden bereikt wanneer 11% van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder job zit. Het naoorlogs record ligt op 10,80%, percentage dat in 1982 werd opgetekend. Toen werden de Verenigde Staten eveneens door een zware economische crisis getroffen. Meevallende werkloosheidscijfers zouden er op kunnen wijzen dat de huidige recessie over het hoogtepunt heen is. Het rapport van het Labor Department zal daarom bijzonder aandachtig geanalyseerd worden.