De jobcreatie is echter niet zo makkelijk te interpreteren, onder andere omdat de overheid beroep deed op 48.000 interimkrachten om de volkstelling tot een goede einde te brengen.

Manufacturers, health-care bedrijven, interimkantoren en distributiebedrijven wierven echter ook op relatief grote schaal nieuwe arbeidskrachten aan. Caterpillar is één van de grote bedrijven die opnieuw aanwerft.

De werkloosheidsgraad bleef weliswaar ongewijzigd op 9,70%, maar hierbij dient rekening te worden gehouden dat veel Amerikanen die niet langer een job zochten opnieuw zijn teruggekeerd naar de arbeidsmarkt.

In die zin mag de stabiele werkloosheidsgraad als een relatieve daling worden geïnterpreteerd. Ook in de komende maanden kan de werkloosheidsgraad relatief hoog blijven.

John Silvia, hoofdeconoom bij Wells Fargo Securities LLC in Charlotte, North Carolina, verwacht dat de positieve trend zich in de komende maanden gaat verder zetten.

Bij de interpretatie van de werkloosheidscijfers moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. Zo is het allesbehalve duidelijk in welke mate het weer in de Verenigde Staten een rol in het verhaal heeft gespeeld.

Bovendien heeft het Census Bureau voor de volkstelling tot dusver minder mensen (tijdelijk) aangeworven dan was verwacht. In de komende maanden zal daarom vooral worden uitgekeken naar jobcreatie zonder ingreep van de overheid. Ook die zal echter een positieve trend te zien blijven geven, zo wordt algemeen wordt verwacht.

Een bron van zorgen blijft echter het grote aantal langdurig werklozen. Het aantal Amerikanen dat meer dan 27 weken zonder werk is, bedraagt nu 44,10%. Bovendien steeg de underemployment rate vorige maand van 16,80% naar 16,90%.

De jobcreatie is echter niet zo makkelijk te interpreteren, onder andere omdat de overheid beroep deed op 48.000 interimkrachten om de volkstelling tot een goede einde te brengen. Manufacturers, health-care bedrijven, interimkantoren en distributiebedrijven wierven echter ook op relatief grote schaal nieuwe arbeidskrachten aan. Caterpillar is één van de grote bedrijven die opnieuw aanwerft. De werkloosheidsgraad bleef weliswaar ongewijzigd op 9,70%, maar hierbij dient rekening te worden gehouden dat veel Amerikanen die niet langer een job zochten opnieuw zijn teruggekeerd naar de arbeidsmarkt. In die zin mag de stabiele werkloosheidsgraad als een relatieve daling worden geïnterpreteerd. Ook in de komende maanden kan de werkloosheidsgraad relatief hoog blijven. John Silvia, hoofdeconoom bij Wells Fargo Securities LLC in Charlotte, North Carolina, verwacht dat de positieve trend zich in de komende maanden gaat verder zetten. Bij de interpretatie van de werkloosheidscijfers moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. Zo is het allesbehalve duidelijk in welke mate het weer in de Verenigde Staten een rol in het verhaal heeft gespeeld. Bovendien heeft het Census Bureau voor de volkstelling tot dusver minder mensen (tijdelijk) aangeworven dan was verwacht. In de komende maanden zal daarom vooral worden uitgekeken naar jobcreatie zonder ingreep van de overheid. Ook die zal echter een positieve trend te zien blijven geven, zo wordt algemeen wordt verwacht. Een bron van zorgen blijft echter het grote aantal langdurig werklozen. Het aantal Amerikanen dat meer dan 27 weken zonder werk is, bedraagt nu 44,10%. Bovendien steeg de underemployment rate vorige maand van 16,80% naar 16,90%.