Werkloosheidscijfers goed onthaald

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, waarbij de werkloosheidscijfers voor de maand juni eens te meer goed werden onthaald. Er kwamen vorige maand buiten de landbouwsector 288.000 nieuwe banen bij, terwijl de werkloosheidsgraad daalde tot 6,10%.

Bovendien klom het aantal Amerikanen met een job naar 138.5 miljoen, een nieuw absoluut hoogterecord. De afgelopen maanden heeft de arbeidsmarkt in de V.S. een sterkere dynamiek getoond dan de centrale bank mee rekening had gehouden, maar op zich is dat volgens Belfius Bank onvoldoende voor de Federal Reserve om haar monetair beleid vervroegd te verstrakken.

Ook de recente versnelling van de inflatie zal de FED niet meteen van de wijs brengen. Voor het eerst sinds eind 2012 lag de groei van de consumptieprijzen in mei boven 2% en vooral de kerninflatie verstevigde van 1.8% in april naar 2.0% in mei.

Op het vlak van de loongroei is er immers nog geen enkel teken dat de arbeidsmarkt aan het oververhitten is: met een nominale

loongroei van amper 2.1% op jaarbasis blijft de inflatie van de arbeidskosten ruim binnen de comfortabele zone van de centrale bank in Washington.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content