Die noodzaak wordt al jarenlang door zowat iedereen bevestigd, maar concreet wordt er weinig aan gedaan. De achterstand op dit vlak tegen over onze buurlanden, en al helemaal tegenover de beste landen van de Europese klas, blijft onaanvaardbaar

groot.

Meer en langer werken is niet evident, maar er is geen enkele fysieke reden waarom Belgen minder lang zouden kunnen werken dan de buren of dan de Noren en de Zwitsers.

Het minder werken in België is een direct gevolg van specifieke beleidskeuzes uit het verleden. Deze keuzes kunnen we ons

vandaag niet meer veroorloven.

De huidige, en vooral de volgende regering moeten prioritair werk maken van het dichtrijden van deze achterstand.

De vereiste ingrepen daarvoor zijn gekend: afschaffen van de vervroegde uittredingsmogelijkheden, een duidelijke verlaging van de fiscale druk op arbeid, meer investeringen in onderwijs en opleiding enzovoort.

Die noodzaak wordt al jarenlang door zowat iedereen bevestigd, maar concreet wordt er weinig aan gedaan. De achterstand op dit vlak tegen over onze buurlanden, en al helemaal tegenover de beste landen van de Europese klas, blijft onaanvaardbaar groot. Meer en langer werken is niet evident, maar er is geen enkele fysieke reden waarom Belgen minder lang zouden kunnen werken dan de buren of dan de Noren en de Zwitsers. Het minder werken in België is een direct gevolg van specifieke beleidskeuzes uit het verleden. Deze keuzes kunnen we ons vandaag niet meer veroorloven. De huidige, en vooral de volgende regering moeten prioritair werk maken van het dichtrijden van deze achterstand. De vereiste ingrepen daarvoor zijn gekend: afschaffen van de vervroegde uittredingsmogelijkheden, een duidelijke verlaging van de fiscale druk op arbeid, meer investeringen in onderwijs en opleiding enzovoort.