Kathleen Madigan van Dow Jones Newswires merkt op dat de moeilijkheden die de fabrieken ondervinden niet plaatsgebonden zijn.

Europa zucht en kreunt onder een recessie, maar ook de activiteiten in de Amerikaanse fabrieken is in juli voor de tweede maand op rij gekrompen. Zelfs in China is het van november geleden dat de fabrieken nog zo traag draaiden.

Ingrepen van de centrale banken helpen niet veel

De ingrepen van de centrale banken hebben tot dusver niet veel geholpen. Die hebben op grote schaal in het systeem gepompt, maar dat is niet doorgevloeid naar de reële economie. Er worden meer acties verwacht, maar die gaan waarschijnlijk evenmin zoden aan de dijk brengen.

Het probleem is namelijk dat het verstrekken van liquiditeiten er uiteindelijk maar weinig toe bijdraagt tot het aantrekken van de directe vraag.

De stijging van de beurskoersen als gevolg van de beschikbare liquiditeiten kan enig soelaas brengen, maar uiteindelijk zal de werkloosheid toch moeten dalen alvorens de fabrieken weer op volle toeren kunnen draaien.

Kathleen Madigan van Dow Jones Newswires merkt op dat de moeilijkheden die de fabrieken ondervinden niet plaatsgebonden zijn. Europa zucht en kreunt onder een recessie, maar ook de activiteiten in de Amerikaanse fabrieken is in juli voor de tweede maand op rij gekrompen. Zelfs in China is het van november geleden dat de fabrieken nog zo traag draaiden.Ingrepen van de centrale banken helpen niet veel De ingrepen van de centrale banken hebben tot dusver niet veel geholpen. Die hebben op grote schaal in het systeem gepompt, maar dat is niet doorgevloeid naar de reële economie. Er worden meer acties verwacht, maar die gaan waarschijnlijk evenmin zoden aan de dijk brengen. Het probleem is namelijk dat het verstrekken van liquiditeiten er uiteindelijk maar weinig toe bijdraagt tot het aantrekken van de directe vraag. De stijging van de beurskoersen als gevolg van de beschikbare liquiditeiten kan enig soelaas brengen, maar uiteindelijk zal de werkloosheid toch moeten dalen alvorens de fabrieken weer op volle toeren kunnen draaien.