Wereldeconomie boert sneller achteruit dan centrale banken kunnen bijsturen

Zowel Zuid-Korea als Brazilië hebben de basisrente verlaagd, dit tegen de achtergrond van een economische terugval in beide landen. Die terugval blijft echter niet beperkt tot Zuid-Korea en Brazilië, want ook China en de Europese Centrale Bank hebben hun basisrente vorige week verlaagd.

Gouverneur Kim Choong Soo van de Zuid-Koreaanse centrale bank kondigde vanmorgen aan dat de benchmark seven-day repurchase rate met 25 basispunten werd verlaagd tot 3%. Het was geleden van februari 2009 dat Zuid-Korea de rente nog had verlaagd.

Japan handhaaft inkoop van staatsobligaties

Brazilië verlaagde anderzijds voor de achtste keer haar basisrente. De Bank of Japan hield haar basisrente ongewijzigd tussen 0 en 1%, terwijl het programma voor de inkoop van staatsobligaties gehandhaafd blijft. Elke maand wordt voor een bedrag van 1800 miljard yen aan obligaties ingekocht.

Tomomi Yamashita, senior fund manager in Tokio bij Shinkin Asset Management Co., is van mening dat de wereldeconomie sneller achteruitboert dan de centrale banken kunnen bijsturen. Hij adviseert zijn klanten om veiligheidshalve voorlopig maar in cash te blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content