Beleggen is in de Verenigde Staten een van de basisvoorzieningen voor een goede oude dag.

Als aandelenkoersen dalen dan gaan consumenten bezuinigen. Andersom als koersen stijgen dan neigt men meer te gaan kopen.

Onderzoeksbureau Capital Economics heeft recentelijk een onderzoek gepubliceerd waarin dit effect wordt gemeten. Volgens hen had de crisis van 2008 een negatieve "wealth effect" van 2%.

Niet alleen door aandelenkoersen maar ook door de huizenprijzen. De voorraad onverkochte huizen is nu nog maar 4,1 maand verkopen.

Het laagste niveau in de afgelopen 8 jaar. De verwachting is dat de Amerikaanse economie door dit wealth effect met 0,7% extra gaat groeien.

Dit alles geeft nog altijd redenen om positief te blijven op de Amerikaanse aandelen. Volgens Merrill Lynch is in februari het sentiment voor aandelen voor het eerst sinds zeven maanden sterk gedaald.

Maar, zo voegt Merrill er aan toe, het negatieve sentiment versus aandelen is nog altijd heel hoog ook in tijd gezien. Merrill zelf beschouwt dit als een contra-indicator.

Oftewel als iedereen negatief is op de aandelenmarkt dan is het juist tijd om te kopen. En die conclusie wordt ook al getrokken door Warren Buffett.

Beleggen is in de Verenigde Staten een van de basisvoorzieningen voor een goede oude dag. Als aandelenkoersen dalen dan gaan consumenten bezuinigen. Andersom als koersen stijgen dan neigt men meer te gaan kopen. Onderzoeksbureau Capital Economics heeft recentelijk een onderzoek gepubliceerd waarin dit effect wordt gemeten. Volgens hen had de crisis van 2008 een negatieve "wealth effect" van 2%. Niet alleen door aandelenkoersen maar ook door de huizenprijzen. De voorraad onverkochte huizen is nu nog maar 4,1 maand verkopen. Het laagste niveau in de afgelopen 8 jaar. De verwachting is dat de Amerikaanse economie door dit wealth effect met 0,7% extra gaat groeien. Dit alles geeft nog altijd redenen om positief te blijven op de Amerikaanse aandelen. Volgens Merrill Lynch is in februari het sentiment voor aandelen voor het eerst sinds zeven maanden sterk gedaald. Maar, zo voegt Merrill er aan toe, het negatieve sentiment versus aandelen is nog altijd heel hoog ook in tijd gezien. Merrill zelf beschouwt dit als een contra-indicator. Oftewel als iedereen negatief is op de aandelenmarkt dan is het juist tijd om te kopen. En die conclusie wordt ook al getrokken door Warren Buffett.