Een zwakkere dollar en meer vraag van de kant van de beleggers zullen de prijzen voor edelmetalen opjagen, een verstoring in de verhouding tussen vraag en aanbod zal de prijzen voor granen door het plafond jagen.

Morgan Stanley heeft als eerste top pick voor volgend jaar zilver, dat beter zou moeten presteren dan goud. Het goud zelf zal de opwaartse trend kunnen vasthouden en dit als gevolg van een combinatie van factoren.

De geopolitieke onzekerheid zal niet zo snel verdwijnen, waardoor de beleggers veiligheid zullen zoeken bij het goud. Daarnaast is het zo goed als zeker dat ook de centrale banken goud zullen blijven kopen.

De granen, die in 2012 profiteerden van droogte in grote delen van de wereld, zullen volgend jaar evenmin op het appel ontbreken. Met name maïs en sojabonen moeten kunnen profiteren van uitstel in de oogsten van deze landbouwproducten in Zuid-Amerika.

2013 zal echter geen goed jaar worden voor alle grondstoffen. Morgan Stanley is niet zo positief voor aluminium, suiker, nikkel en uranium en dat om verschillende redenen.

De Standard & Poor's GSCI Spot Index is dit jaar met ongeveer een half procent gedaald, nadat deze toonaangevende grondstoffenindex tussen 2008 en 2011 verdrievoudigd is.

Een zwakkere dollar en meer vraag van de kant van de beleggers zullen de prijzen voor edelmetalen opjagen, een verstoring in de verhouding tussen vraag en aanbod zal de prijzen voor granen door het plafond jagen. Morgan Stanley heeft als eerste top pick voor volgend jaar zilver, dat beter zou moeten presteren dan goud. Het goud zelf zal de opwaartse trend kunnen vasthouden en dit als gevolg van een combinatie van factoren. De geopolitieke onzekerheid zal niet zo snel verdwijnen, waardoor de beleggers veiligheid zullen zoeken bij het goud. Daarnaast is het zo goed als zeker dat ook de centrale banken goud zullen blijven kopen. De granen, die in 2012 profiteerden van droogte in grote delen van de wereld, zullen volgend jaar evenmin op het appel ontbreken. Met name maïs en sojabonen moeten kunnen profiteren van uitstel in de oogsten van deze landbouwproducten in Zuid-Amerika. 2013 zal echter geen goed jaar worden voor alle grondstoffen. Morgan Stanley is niet zo positief voor aluminium, suiker, nikkel en uranium en dat om verschillende redenen. De Standard & Poor's GSCI Spot Index is dit jaar met ongeveer een half procent gedaald, nadat deze toonaangevende grondstoffenindex tussen 2008 en 2011 verdrievoudigd is.