Thailand heeft een extreem lage pensioenleeftijd, beperkte dekking en bovendien een snel vergrijzende bevolking. De aanpak van dit probleem is uitgesteld, waarschijnlijk omdat overstromingen en politieke onrust de aandacht van de politiek eisten.

De bevolking van Brazilië vergrijst ook snel en het pensioenstelsel heeft een hoog vervangingsratio.

Gecombineerd met de mogelijkheid om vroeg met pensioen te gaan is dit stelsel de langere termijn onhoudbaar.

Japan scoort laag op de ranglijst vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van de bevolking en de hoge staatsschuld.

Het pensioensysteem is daardoor nog altijd te duur en de noodzaak tot hervormingen groot.

In de PSI van 2011 stond Griekenland nog op de laatste plaats, maar dankzij drastische hervormingen, opgelegd door de bezuinigingspakketten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de Grieken op de ranglijst gestegen.

Het land wist de pensioenuitgaven structureel te verlagen.

Desondanks blijven de hoge schuldenpositie en de hoge afhankelijkheidsratio van ouderen die ver boven het Europese gemiddelde ligt, een uitdaging voor het Griekse stelsel.

"Griekenland moet het pensioenstelsel in de gaten houden alsof het om een kredietlimiet gaat. Als die limiet wordt overschreden, moeten er meer hervormingen komen," stelt het onderzoek.

Thailand heeft een extreem lage pensioenleeftijd, beperkte dekking en bovendien een snel vergrijzende bevolking. De aanpak van dit probleem is uitgesteld, waarschijnlijk omdat overstromingen en politieke onrust de aandacht van de politiek eisten. De bevolking van Brazilië vergrijst ook snel en het pensioenstelsel heeft een hoog vervangingsratio. Gecombineerd met de mogelijkheid om vroeg met pensioen te gaan is dit stelsel de langere termijn onhoudbaar. Japan scoort laag op de ranglijst vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van de bevolking en de hoge staatsschuld. Het pensioensysteem is daardoor nog altijd te duur en de noodzaak tot hervormingen groot. In de PSI van 2011 stond Griekenland nog op de laatste plaats, maar dankzij drastische hervormingen, opgelegd door de bezuinigingspakketten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de Grieken op de ranglijst gestegen. Het land wist de pensioenuitgaven structureel te verlagen. Desondanks blijven de hoge schuldenpositie en de hoge afhankelijkheidsratio van ouderen die ver boven het Europese gemiddelde ligt, een uitdaging voor het Griekse stelsel. "Griekenland moet het pensioenstelsel in de gaten houden alsof het om een kredietlimiet gaat. Als die limiet wordt overschreden, moeten er meer hervormingen komen," stelt het onderzoek.