Welke levensverzekeringen vallen onder het depositogarantiestelsel?

© Getty Images/iStockphoto

Voor welke verzekeringen geldt de waarborg van 100.000 euro en voor welke niet? Waar slaat die waarborg juist op en hoe werkt dit systeem als een verzekeraar failliet gaat?

Verzekeringen mét garantie

Als je belegt in levensverzekeringen naar Belgisch recht met een gewaarborgd rendement, dan geniet je van een bescherming van maximaal 100.000 euro “per persoon” en “per verzekeringsmaatschappij” als de verzekeraar failliet zou gaan. Concreet gaat het om de klassieke Tak 21- of spaarverzekering, pensioenspaarverzekeringen en gewone levensverzekeringen waarvoor je het fiscaal voordeel van het langetermijnsparen geniet.

Voor alle duidelijkheid willen we ook nog vermelden dat zogenaamde dynamische spaarverzekeringen, waarop je geen gegarandeerd rendement krijgt (0% + bonus-formule), ook onder deze bescherming vallen.

Groepsverzekering en VAPZ?

De producten die tot de zogenaamde tweede pensioenpijler behoren, je groepsverzekering en het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), vallen niet onder deze bescherming tot 100.000 euro. Hetzelfde geldt trouwens voor pensioenspaarfondsen.

En Tak 23-verzekeringsproducten?

Tak 23-producten, zijn in feite beleggingsfondsen ‘in een verzekeringskleedje’. Zij vallen niet onder de mogelijke bescherming voor verzekeringsproducten. Dat is ergens logisch, want bij een Tak 23 wordt je inlegkapitaal niet gegarandeerd en schommelt de waarde van je Tak 23 volgens de waarde van het onderliggend fonds.

Hoe werkt het systeem?

Als je verzekeraar in gebreke blijft kan je vragen om de afkoopwaarde van je contract uitbetaald te krijgen of om je contract over te dragen naar een andere verzekeraar. De aanvraag kan je doen via een formulier dat je vindt op de website van het Garantiefonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content