Nog altijd is er aan de onderliggende problemen weinig veranderd, maar de overvloedige liquiditeit die nu voor de komende jaren gegarandeerd is geeft Europa wel meer tijd om de problemen op te lossen.

Eind december waren beleggers nog bezorgd over de grote hoeveelheid schuld die Italië en Spanje dit kwartaal moeten herfinancieren.

Als beleggers het niet aan zouden durven en de ECB niet grootschalig zou bijspringen had dat weer tot een acute noodsituatie kunnen leiden.

Deze zorg is nu weggenomen: Spanje heeft bijvoorbeeld in 3 weken al zo'n 20% opgehaald van het totale bedrag dat in 2012 nodig is, en loopt daarmee voor op schema.

Nog altijd is er aan de onderliggende problemen weinig veranderd, maar de overvloedige liquiditeit die nu voor de komende jaren gegarandeerd is geeft Europa wel meer tijd om de problemen op te lossen. Eind december waren beleggers nog bezorgd over de grote hoeveelheid schuld die Italië en Spanje dit kwartaal moeten herfinancieren. Als beleggers het niet aan zouden durven en de ECB niet grootschalig zou bijspringen had dat weer tot een acute noodsituatie kunnen leiden. Deze zorg is nu weggenomen: Spanje heeft bijvoorbeeld in 3 weken al zo'n 20% opgehaald van het totale bedrag dat in 2012 nodig is, en loopt daarmee voor op schema.