Sterke expansie kleinhandelsverkopen vertraagt

Alhoewel het economische vertrouwen op Main Street verder steun kreeg van de jobcijfers, kon volgens Belfius Bank Research de sterke expansie van de kleinhandelsverkopen aan het eind van 2011 niet herhaald worden in het eerste kwartaal van dit jaar.

In januari en februari vertraagde de jaar op jaar groei naar 6%, van 7% in Q4 2011. De groeivertraging heeft te maken met de zwakkere trend op het vlak van het beschikbaar inkomen, zowel in nominale als in reële termen.

In combinatie met een groter tekort op de handelsbalans zal deze vertraging van de consumentenuitgaven in Q1 zorgen voor een (geannualiseerde) groei van het bbp met ongeveer 1,5%, of de helft van het tempo waaraan de Amerikaanse economie groeide tijdens het laatste trimester van 2011.

BBP-groeivooruitzichten naar boven aangepast

Voor 2012 en 2013 heeft Belfius Bank Research de groeivooruitzichten voor het Amerikaanse bbp naar boven herzien, in het licht van de recente sterke prestatie van de arbeidsmarkt. De hardnekkige hoge inflatie (2,9% in februari) holt de nominale groei van het beschikbaar inkomen momenteel uit, maar dat zou in de komende maanden moeten verbeteren. In maart en april 2011 waren de grondstoffen meer dan 40% duurder waren dan het jaar ervoor.

Dit betekent dat de volgende maanden gunstige basiseffecten ervoor zullen zorgen dat zowel de kern- als de hoofdinflatie verder zullen ontspannen en zo minder gaan wegen op de koopkracht van Joe Sixpack. Tegen deze zomer zou de hoofdinflatie moeten milderen naar 2,5% om tegen het eind van dit jaar de 2% doelstelling van de centrale bank te bereiken.

Sterke expansie kleinhandelsverkopen vertraagt Alhoewel het economische vertrouwen op Main Street verder steun kreeg van de jobcijfers, kon volgens Belfius Bank Research de sterke expansie van de kleinhandelsverkopen aan het eind van 2011 niet herhaald worden in het eerste kwartaal van dit jaar. In januari en februari vertraagde de jaar op jaar groei naar 6%, van 7% in Q4 2011. De groeivertraging heeft te maken met de zwakkere trend op het vlak van het beschikbaar inkomen, zowel in nominale als in reële termen. In combinatie met een groter tekort op de handelsbalans zal deze vertraging van de consumentenuitgaven in Q1 zorgen voor een (geannualiseerde) groei van het bbp met ongeveer 1,5%, of de helft van het tempo waaraan de Amerikaanse economie groeide tijdens het laatste trimester van 2011. BBP-groeivooruitzichten naar boven aangepast Voor 2012 en 2013 heeft Belfius Bank Research de groeivooruitzichten voor het Amerikaanse bbp naar boven herzien, in het licht van de recente sterke prestatie van de arbeidsmarkt. De hardnekkige hoge inflatie (2,9% in februari) holt de nominale groei van het beschikbaar inkomen momenteel uit, maar dat zou in de komende maanden moeten verbeteren. In maart en april 2011 waren de grondstoffen meer dan 40% duurder waren dan het jaar ervoor. Dit betekent dat de volgende maanden gunstige basiseffecten ervoor zullen zorgen dat zowel de kern- als de hoofdinflatie verder zullen ontspannen en zo minder gaan wegen op de koopkracht van Joe Sixpack. Tegen deze zomer zou de hoofdinflatie moeten milderen naar 2,5% om tegen het eind van dit jaar de 2% doelstelling van de centrale bank te bereiken.