Op basis hiervan concluderen de analisten van ABN Amro dat er weinig impact zal zijn op de winst wanneer de situatie verslechtert.

7 bedrijven die zij volgen hebben momenteel activa in Irak.

Een van hen, Chevron, produceert er echter niet. Voor de andere bedrijven waren de Irakese volumes in 2013 slechts een fractie van de totale productie.

Zo was het voor ExxonMobil 1,8%, voor Total 0,3% en voor BP 1,9%. Voor Occidental kwamen de Irakese volumes uit op 2,2%, voor Eni op 1,4% en voor Shell op 0,7%.

Bovendien opereren deze bedrijven op basis van contracten voor technische dienstverlening. Hiervoor krijgen ze slechts een bescheiden vergoeding van een paar dollar per vat nadat de kosten gedekt zijn.

Daarnaast is er sprake van een beperkte kapitaalblootstelling. Dit komt doordat de kosten snel gedekt kunnen worden. Daarnaast bestaat er onvermogen om meer te investeren, vanwege beperkingen van de overheid. De waarderingen en schattingen voor de fair values van de 7 bedrijven blijven hieronder ongewijzigd.

Op basis hiervan concluderen de analisten van ABN Amro dat er weinig impact zal zijn op de winst wanneer de situatie verslechtert. 7 bedrijven die zij volgen hebben momenteel activa in Irak. Een van hen, Chevron, produceert er echter niet. Voor de andere bedrijven waren de Irakese volumes in 2013 slechts een fractie van de totale productie. Zo was het voor ExxonMobil 1,8%, voor Total 0,3% en voor BP 1,9%. Voor Occidental kwamen de Irakese volumes uit op 2,2%, voor Eni op 1,4% en voor Shell op 0,7%. Bovendien opereren deze bedrijven op basis van contracten voor technische dienstverlening. Hiervoor krijgen ze slechts een bescheiden vergoeding van een paar dollar per vat nadat de kosten gedekt zijn. Daarnaast is er sprake van een beperkte kapitaalblootstelling. Dit komt doordat de kosten snel gedekt kunnen worden. Daarnaast bestaat er onvermogen om meer te investeren, vanwege beperkingen van de overheid. De waarderingen en schattingen voor de fair values van de 7 bedrijven blijven hieronder ongewijzigd.