De beleggers vrezen namelijk dat de overheid de geldhoeveelheid gaat inperken om een inflatoire opstoot te verhinderen. Het Ministerie van Financiën haalde maar 25,10 miljard yuan op, waar op 35 miljard yuan gerekend was.

De People's Bank of China heeft in de voorbije twee weken de money-market rates laten stijgen, dit om speculatie op aandelen en vastgoed in te tomen. Speculatie zou namelijk het economische stimuleringsprogramma voor een bedrag van 4000 miljard yuan kunnen doen ontsporen.

De People's Bank of China deed heel wat wenkbrauwen fronsen door de aankondiging dat de Chinese banken in juni 1530 miljard yuan aan leningen toestonden.

Dat is zowat het dubbele van de maand voordien en zou inflatie in de hand kunnen werken. Dit jaar werd al 7400 miljard yuan uitgeleend, waar voor het hele jaar maar op 5000 miljard yuan was gerekend. Tegenover vorig jaar is er een stijging van de kredietverlening met 25% berekend.

De overheid is bevreesd dat een deel van het geld zal worden gebruikt om te speculeren op de grondstoffenmarkten. Anderzijds blijkt dat de Chinezen ook meer nieuwe auto's kopen.

De beleggers vrezen namelijk dat de overheid de geldhoeveelheid gaat inperken om een inflatoire opstoot te verhinderen. Het Ministerie van Financiën haalde maar 25,10 miljard yuan op, waar op 35 miljard yuan gerekend was. De People's Bank of China heeft in de voorbije twee weken de money-market rates laten stijgen, dit om speculatie op aandelen en vastgoed in te tomen. Speculatie zou namelijk het economische stimuleringsprogramma voor een bedrag van 4000 miljard yuan kunnen doen ontsporen. De People's Bank of China deed heel wat wenkbrauwen fronsen door de aankondiging dat de Chinese banken in juni 1530 miljard yuan aan leningen toestonden. Dat is zowat het dubbele van de maand voordien en zou inflatie in de hand kunnen werken. Dit jaar werd al 7400 miljard yuan uitgeleend, waar voor het hele jaar maar op 5000 miljard yuan was gerekend. Tegenover vorig jaar is er een stijging van de kredietverlening met 25% berekend. De overheid is bevreesd dat een deel van het geld zal worden gebruikt om te speculeren op de grondstoffenmarkten. Anderzijds blijkt dat de Chinezen ook meer nieuwe auto's kopen.