Weinig inspirerende dag op de beurzen

© reuters

De Europese aandelenmarkten hebben een relatief kalme sessie achter de rug. De dag begon goed met lichte winsten over de hele lijn, met dank aan de stijgende olieprijs die de energieaandelen op winst zette.

Dat bleek echter niet voldoende, de ochtendwinsten gingen in de loop van de namiddag verloren. Dat de Amerikaanse economie – onder impuls van de consument – in het derde kwartaal iets meer is gegroeid dan gedacht deed de sfeer wat opklaren. De meeste markten eindigden de dag uiteindelijk met een lichte winst. De Bel-20-index eindigde 0,01 procent hoger. Sterkste stijger binnen de index was Bekaert (+2,01%), de sterkste daler Proximus (-0,79%).

Op de brede markt was Picanol (-9,11%) andermaal een opvallende daler. De Ieperse weefgetouwenproducent wordt na de ruiltransactie met Tessenderlo – opgezet door sterke man Luc Tack – omgevormd in een monoholding waarin enkel cash en Tessenderlo-aandelen zullen zitten. Naar het voorbeeld van andere monoholdings als Solvac (Solvay) en Tubize (UCB) anticiperen beleggers op het feit dat de koers van Picanol aan een aanzienlijke korting tegenover de intrinsieke waarde zal noteren. Ook de illiquiditeit van het aandeel – Luc Tack controleert bijna 90 procent van de Picanol-aandelen – weegt op de koers.

USG People (+29,33%) ging fors hoger na een overnamebod van het Japanse Recruit Holdings. Dat biedt 17,5 euro per aandeel voor het Nederlandse uitzendbureau, wat neerkomt op een premie van 31 procent op de slotkoers van gisteren. Recruit is na Adecco, Randstad en Manpower de vierde grootste uitzendgroep ter wereld, maar heeft een beperkte aanwezigheid in Europa. USG haalt daarentegen zijn volledige omzet in Europa. Het bod van 1,42 miljard euro (exclusief overgenomen schulden) geniet de steun van de raad van bestuur van USG People. Ook CEO en oprichter Alex Mulder, met een belang van 19,8 procent een grootaandeelhouder, stemt in met de overname. Sectorgenoot Brunel (+X%) profiteerde mee van het overnamenieuws. Volgens de analisten van Rabobank is Brunel de volgende in de rij om overgenomen te worden.

Macintosh Retail Group (-63,08%) zette vandaag zijn val verder. De Nederlandse holding boven de schoenwinkelketen Brantano heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De groep zag zich daartoe genoodzaakt nadat de gesprekken met mogelijke overnemers voorlopig geen resultaat opleverden. Er wordt nu bekeken of de verkoop van individuele onderdelen van de holding de financiële toestand alsnog kan verbeteren. Macintosh kampt met een hoge schuldenlast en een verslechtering van de schoenenmarkt in de Benelux. Het uitstel van betaling geldt enkel voor de holding. Dit betekent dat de 500 winkels van haar dochterondernemingen, waaronder Brantano, voorlopig gewoon open blijven. Hoogstwaarschijnlijk zal er voor de aandeelhouders aan het einde van de rit niets overblijven.

Biocartis (+4,50%) heeft twee nieuwe diagnostische tests gelanceerd voor zijn moleculair diagnoseplatform Idylla. Een van de nieuwe tests speurt naar verschillende soorten kanker in plasmastalen, terwijl de andere test een dokter toelaat de uitzaaiing van een darmkanker in te schatten. Darmkanker is wereldwijd de tweede meest voorkomende kanker en de vierde dodelijkste. Biocartis bracht Idylla in september van vorig jaar naar de markt. Sindsdien werden al vijf testen voor het platform ontwikkeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content