Weinig animo tot handelen op Europese beurzen

Op de Europese beurzen valt vandaag weinig of niets te beleven, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van afgelopen vrijdag. Ook op de Brusselse beleggers wachten geduldig af tot ze weten wat Mario Draghi volgende donderdag zal vertellen. Elia is momenteel de sterkste stijger in Brussel, met een winst van iets meer dan 1%.

De Europese Centrale Bank moet volgens professor Stefan Duchateau goed nadenken over haar rentepolitiek. Indien men alle interbancaire lijnen heeft benut en de actiefzijde van de balans reeds voldoende gestoffeerd is met staatsobligaties, blijft er nog een overschot aan liquiditeiten bestaan in het bancaire systeem, hetgeen dan maar herplaatst wordt bij de Centrale bank, tegen het refitarief.

Indien men aan deze plaatsingen een negatieve vergoeding toekent, dan zien de banken zich verplicht om opnieuw bij andere banken onderdak te zoeken voor hun overschot aan liquiditeiten. Dit drijft vanzelfsprekend de vergoedingen op de interbancaire markt scherp naar beneden waardoor alle geldmarkttarieven verder dalen en -hopelijk- kredieten aan KMO, particulieren en bedrijven terug attractiever worden en de liquiditeiten uiteindelijk hun weg vinden naar de reële economie. Dat is alleszins de doelstelling. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content