Weinig animo op de beurzen

© BELGA

De Europese beurzen zijn na het lange paasweekend rustig herstart. De lichte ochtendwinsten smolten in de namiddag grotendeels weg.

Beleggers keken voorlopig de kat uit de boom in de aanloop naar de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers later deze week. Deze zullen beleggers een beter idee geven van de kans op een Amerikaanse renteverhoging. Ook werd uitgekeken naar een toespraak die Janet Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, dinsdagavond zal geven. De toespraak kan mogelijk hints bevatten over de intenties van de centrale bank.

De Bel-20-index eindigde de dag met een lichte winst van 0,40 procent. Sterkste stijgers binnen de index waren Ontex (+1,77%) en AB InBev (+1,62%). Op de bredere markt waren Exmar (-7,07%) en Resilux (-8,49%) uitgesproken verliezers.

Op de beurs van Madrid was Abengoa (+0%) dan weer een opvallende positieve uitschieter. De Spaanse speler in alternatieve energiebronnen heeft een belangrijke horde in zijn herstructureringsplan genomen nadat het van de meerderheid van zijn schuldeisers de toestemming heeft verkregen om zijn schulden te herschikken. De groep heeft een schuldenlast van meer dan 9 miljard euro.

Exmar (-7,07%) heeft het voorbije boekjaar afgesloten met een nettowinst van 11,2 miljoen dollar. Dat is veel minder dan het voorlopige nettoresultaat van 41,4 miljoen dollar waarmee de gastankerrederij eind januari mee naar buiten kwam. Het grote verschil is te verklaren door twee elementen. Enerzijds boekte Exmar een waardevermindering van 14 miljoen dollar op 10 kleinere schepen uitgerust met druktanks. Met de afboeking wordt de dollarwaardering van de schepen, indertijd gekocht in Japanse yen, aangepast aan de sindsdien gestegen koers van de yen tegenover de dollar. Anderzijds werd de nettowinst ook negatief beïnvloed door de stopzetting van het Canadese lng-exportproject, waarvoor Exmar een drijvende lng-fabriek zou leveren. EDF Trading, de partner die het gas zou afnemen, heeft beslist te verzaken aan het contract met Exmar als gevolg van de lage energieprijzen. De lagere nettowinst betekent dat minder dividend zal uitgekeerd worden. Aandeelhouders zullen 0,3 euro per aandeel ontvangen, tegenover 0,5 euro het jaar voordien. Rekening houdend met het al betaalde interim-dividend van 0,1 euro zal eind mei een slotdividend van 0,2 euro uitgekeerd worden.

Resilux (-8,49%) wordt nog meer onder druk gezet om uit de Airolux joint venture met het Nederlandse Airopack Technology Group (ATG) te stappen. ATG biedt Resilux 18,9 miljoen euro voor zijn 50 procentbelang in Airolux, en zou daarbovenop de 37 miljoen euro uitstaande schulden aan Resilux terugbetalen. ATG zou daarna alle banden met Resilux willen doorknippen. Airolux was tot voor kort het pronkstuk van Resilux: samen met ATG werd een revolutionaire pet-spuitbus zonder drijfgassen ontwikkeld. Airolux haalde vorig jaar met Gilette al een eerste grote klant binnen. Indien Resilux niet akkoord gaat, kan het ATG aan dezelfde voorwaarden uitkopen. Indien dat gebeurt zou ATG echter niet meer toelaten dat zijn gepatenteerde technologie gebruikt wordt, waardoor Airolux de facto een lege doos zou worden.

Bone Therapeutics (+X%) leed het afgelopen boekjaar een nettoverlies van 14,1 miljoen euro, waarvan de kosten voor onderzoek en ontwikkeling (12,9 miljoen euro) het leeuwendeel uitmaken. Dankzij de beursgang en een subsidie van de Waalse overheid heeft de biotechnologiespeler voldoende cash om tot eind 2017 verder te kunnen. Samen met de jaarresultaten gaf Bone Therapeutics tussentijdse studieresultaten van zijn celtherapiebehandeling tegen osteoporose op basis van zeven patiënten die al meer dan een jaar behandeld worden. Volgens het bedrijf ervoeren de patiënten een vermindering van de pijn met meer dan 40 procent en stimuleerde de behandeling botvorming progressief en werd tegelijkertijd botafbraak afgeremd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content