De prestaties van de lokale aandelenindexen staan immers in schril contrast tot de spectaculaire economische groeicijfers over het voorbije decennium.

De aandelenmarkten worden geplaagd door een beperkte liquiditeit, maar ook door corruptieschandalen, wat natuurlijk slecht is voor het vertrouwen van de beleggers.

En hoewel men een aantal wantoestanden op de beurs duidelijk probeert aan te pakken, blijven de resultaten nog uit:

• A-aandelen - enkel toegankelijk voor Chinezen en een beperkte groep buitenlandse (institutionele) beleggers - haalden over de voorbije 10 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 3,4 %. In 2012 daalden ze met 5 % ;

• B-aandelen - specifiek voor buitenlandse beleggers - deden het iets beter met een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,9 %. Het voorbije jaar kenden ze een stijging van 3 %.

Voor een correctere weerspiegeling van de economische evolutie in China moeten we naar de meer ontwikkelde beurs van Hongkong :

• H-aandelen - Chinese bedrijven genoteerd in Hongkong - klommen sinds begin 2005 jaarlijks 12 % hoger. In 2012 stegen ze met 16 % ;

• Red Chips: aandelen van bedrijven uit Hongkong met China als afzetmarkt. Sinds 2005 laten deze aandelen een jaarlijks rendement van 17 % optekenen. In 2012 klommen ze 22 % hoger. Niettemin staan ze nog steeds een stuk lager dan hun hoogtepunt in 2007. De herstelbeweging is dus ingezet, maar lijkt volgens Belfius Research zeker nog niet ten einde.

De prestaties van de lokale aandelenindexen staan immers in schril contrast tot de spectaculaire economische groeicijfers over het voorbije decennium. De aandelenmarkten worden geplaagd door een beperkte liquiditeit, maar ook door corruptieschandalen, wat natuurlijk slecht is voor het vertrouwen van de beleggers. En hoewel men een aantal wantoestanden op de beurs duidelijk probeert aan te pakken, blijven de resultaten nog uit: • A-aandelen - enkel toegankelijk voor Chinezen en een beperkte groep buitenlandse (institutionele) beleggers - haalden over de voorbije 10 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 3,4 %. In 2012 daalden ze met 5 % ; • B-aandelen - specifiek voor buitenlandse beleggers - deden het iets beter met een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,9 %. Het voorbije jaar kenden ze een stijging van 3 %. Voor een correctere weerspiegeling van de economische evolutie in China moeten we naar de meer ontwikkelde beurs van Hongkong : • H-aandelen - Chinese bedrijven genoteerd in Hongkong - klommen sinds begin 2005 jaarlijks 12 % hoger. In 2012 stegen ze met 16 % ; • Red Chips: aandelen van bedrijven uit Hongkong met China als afzetmarkt. Sinds 2005 laten deze aandelen een jaarlijks rendement van 17 % optekenen. In 2012 klommen ze 22 % hoger. Niettemin staan ze nog steeds een stuk lager dan hun hoogtepunt in 2007. De herstelbeweging is dus ingezet, maar lijkt volgens Belfius Research zeker nog niet ten einde.