De opluchting op de financiële markten was groot, omdat de Amerikaanse regering er niet voor heeft gekozen om meer geld in banken te stoppen.

Dat laatste scenario was de grootste angst van beleggers van de afgelopen tijd. Nationalisatie van banken lag om de hoek. Nog geen twee weken geleden leek het waarschijnlijk dat onder meer Citigroup en Bank of America nieuw geld nodig hadden.

Een deel van het reddingsplan richt zich op de aankoop van slechte leningen. De overheid verdubbelt elke dollar die een private investeerder inlegt.

Zo hoopt Geithner samen met private partijen USD 500 miljard tot wel USD 1 biljard in het financiële systeem te investeren. Een tweede onderdeel van het plan voorziet in de mogelijkheid voor een aantal vermogensbeheerders om op grote schaal gifleningen te kopen. Daarbij worden ze gesteund door de overheid.

Er zijn vanzelfsprekend enkele kanttekeningen te plaatsen bij dit plan. Zo is het onduidelijk of hiermee het financiële systeem weer op orde kan worden gebracht.

Het totale bedrag aan uitstaande gifleningen overtreft de USD 1 biljard, die het reddingspan mogelijk oplevert. Bovendien is het de vraag of private partijen bereid zijn om mee te doen.

Desondanks verwelkomt ABN Amro deze maatregelen. Nationalisatie van banken verdwijnt hiermee naar de achtergrond en Geithner heeft een eerste stap gezet naar een definitieve redding van de banken en verzekeraars.

Dankzij dit reddingsplan kan het zijn dat de financiële sector de bodem heeft bereikt. Het is volgens ABN Amro tijd om een meer neutrale positie ten opzichte van financials in te nemen.

Het is wel zaak om voorzichtig te blijven, want de weg naar herstel is nog lang. Beleggers doen er goed om te investeren in een fonds en te zorgen voor diversificatie, om zo het risico van financials te beperken.

De opluchting op de financiële markten was groot, omdat de Amerikaanse regering er niet voor heeft gekozen om meer geld in banken te stoppen. Dat laatste scenario was de grootste angst van beleggers van de afgelopen tijd. Nationalisatie van banken lag om de hoek. Nog geen twee weken geleden leek het waarschijnlijk dat onder meer Citigroup en Bank of America nieuw geld nodig hadden.Een deel van het reddingsplan richt zich op de aankoop van slechte leningen. De overheid verdubbelt elke dollar die een private investeerder inlegt. Zo hoopt Geithner samen met private partijen USD 500 miljard tot wel USD 1 biljard in het financiële systeem te investeren. Een tweede onderdeel van het plan voorziet in de mogelijkheid voor een aantal vermogensbeheerders om op grote schaal gifleningen te kopen. Daarbij worden ze gesteund door de overheid.Er zijn vanzelfsprekend enkele kanttekeningen te plaatsen bij dit plan. Zo is het onduidelijk of hiermee het financiële systeem weer op orde kan worden gebracht. Het totale bedrag aan uitstaande gifleningen overtreft de USD 1 biljard, die het reddingspan mogelijk oplevert. Bovendien is het de vraag of private partijen bereid zijn om mee te doen. Desondanks verwelkomt ABN Amro deze maatregelen. Nationalisatie van banken verdwijnt hiermee naar de achtergrond en Geithner heeft een eerste stap gezet naar een definitieve redding van de banken en verzekeraars.Dankzij dit reddingsplan kan het zijn dat de financiële sector de bodem heeft bereikt. Het is volgens ABN Amro tijd om een meer neutrale positie ten opzichte van financials in te nemen. Het is wel zaak om voorzichtig te blijven, want de weg naar herstel is nog lang. Beleggers doen er goed om te investeren in een fonds en te zorgen voor diversificatie, om zo het risico van financials te beperken.