Wees voorbereid op een volatiele beurszomer

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De vakantieperiode wenkt, die uitnodigt tot reflectie. Tijd om even terug te blikken en vooral vooruit te kijken naar wat ons de rest van het beursjaar nog te wachten staat.

Het gaat allemaal razend snel. We zijn al bijna aangekomen bij het einde van het eerste semester. De vakantieperiode wenkt, die uitnodigt tot reflectie. Tijd om even terug te blikken en vooral vooruit te kijken naar wat ons de rest van het jaar nog te wachten staat. Naar jaarlijkse gewoonte brachten we u in de eerste bijdrage van dit jaar tien stellingen voor 2019. De voorspellingen over de economie (aanhoudende groeivertraging), de inflatie (geen probleem) en de rente (zal dalen) blijken tot nog toe wonderwel te kloppen.

Sell in May

We hadden ook een moeilijk beursjaar in het vooruitzicht gesteld. Op dat gebied lieten de eerste vier maanden het tegenovergestelde zien. De westerse aandelenmarkten hebben uitermate fors gepresteerd. Winsten van meer dan 10 procent waren eerder regel dan uitzondering. De prestatie in de periode van januari tot april 2019 behoorde zelfs tot de beste vijf van de voorbije honderd jaar op Wall Street.

Voorlopig klopt het gezegde ‘Sell in May’ voor 2019, want sinds begin mei lijkt de tendens te zijn gekeerd. De aandelenmarkten profiteerden sinds het jaarbegin van de lagere rente en van het perspectief dat er nog voor de zomer tussen de Verenigde Staten en China een deal zou worden gesloten die een einde zou stellen aan de handelsoorlog. Maar die handelsoorlog is de afgelopen maand in alle hevigheid weer opgeflakkerd. Vooral het verbieden van Amerikaanse en andere westerse bedrijven om met Huawei Technologies, een icoon in de Chinese bedrijfswereld, handel te drijven, heeft de zaken op scherp gezet.

Forse bewegingen

We zijn benieuwd of de spanningen tussen de Verenigde Staten en China weer kunnen worden gemilderd op de G20-top in het Japanse Osaka, waar de twee hoofdrolspeler, Donald Trump en Xi Jinping, elkaar zullen ontmoeten. Ondanks de toegenomen onzekerheid over de handelsoorlog en de steeds zwakkere economische indicatoren zijn de beurzen recent toch weer kunnen herstellen. Dat is de klassieke formule van het afgelopen decennium op de financiële markten. Als politici er een knoeiboel van maken, dan zijn er nog altijd de centrale banken om beleggers te hulp te komen. De opening die Fedvoorzitter Jerome Powell onlangs liet over een renteverlaging door de Amerikaanse centrale banken leverden obligatie- en aandelenbeleggers enkele fraaie dagen op.

Dat beeld van forse bewegingen op en neer zou het beeld van deze beurszomer kunnen zijn: aandelenbeleggers die heen en weer worden geslingerd door onzekerheid over het almaar somberder wordende economische klimaat en de hoop op renteverlagingen. Maar een basis van een gezonde beurshausse is dat niet. Het gaat om een conflict tussen twee economische grootmachten die bij een verdere escalatie de kans op een recessie in een aantal landen vergroot. De stelling dat er geen alternatief voor aandelen is wegens de lagere rente is dan niet langer verdedigbaar.

Wees voorbereid op een volatiele beurszomer, waarin indexbewegingen van 10 procent zeker niet mogen worden uitgesloten. Een sluitende deal tussen de Verenigde Staten en China of het vooruitzicht daarop is het moment om weer voluit in aandelen te beleggen. Hou intussen een stevige kaspositie aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content