Toch zou het verkeerd zijn om te concluderen dat alles weer "business as usual" wordt. De komende kwartalen zullen worden gedomineerd door naschokken, die niet zozeer het gevolg zijn van de wanorde van het financiële systeem, maar vooral van het trage proces van structurele aanpassingen binnen de reële economie, het politieke systeem en de financiële dienstverlening.

Aan de hand van een aantal basale vragen valt te bepalen hoe het beste naar de 'nieuwe norm' toegewerkt kan worden: 1) Hoe ver zal de balans overhellen van markten richting overheid? 2) Hoe zullen overheden hun toegenomen betrokkenheid in de economie financieren? 3) In welke mate zal hierdoor de rol van de VS veranderen in de mondiale economie? en 4) Hoe ver zullen overheden gaan bij het terugbrengen van risico's in het financiële systeem? De antwoorden zullen waarschijnlijk veranderingen impliceren in mentaliteit, benaderingen en institutionele opstellingen.

We stevenen af op een wereld met lagere groei en een versnelde herschikking van landen. Beleidsexperimenten zullen veel langer de norm blijven dan verwacht.

Overheden zullen een prijsbepalende rol spelen in diverse markten. Inflatieverwachtingen kunnen op den duur verslechteren wanneer de potentiële groei van de VS terugvalt.

Toch zou het verkeerd zijn om te concluderen dat alles weer "business as usual" wordt. De komende kwartalen zullen worden gedomineerd door naschokken, die niet zozeer het gevolg zijn van de wanorde van het financiële systeem, maar vooral van het trage proces van structurele aanpassingen binnen de reële economie, het politieke systeem en de financiële dienstverlening. Aan de hand van een aantal basale vragen valt te bepalen hoe het beste naar de 'nieuwe norm' toegewerkt kan worden: 1) Hoe ver zal de balans overhellen van markten richting overheid? 2) Hoe zullen overheden hun toegenomen betrokkenheid in de economie financieren? 3) In welke mate zal hierdoor de rol van de VS veranderen in de mondiale economie? en 4) Hoe ver zullen overheden gaan bij het terugbrengen van risico's in het financiële systeem? De antwoorden zullen waarschijnlijk veranderingen impliceren in mentaliteit, benaderingen en institutionele opstellingen. We stevenen af op een wereld met lagere groei en een versnelde herschikking van landen. Beleidsexperimenten zullen veel langer de norm blijven dan verwacht. Overheden zullen een prijsbepalende rol spelen in diverse markten. Inflatieverwachtingen kunnen op den duur verslechteren wanneer de potentiële groei van de VS terugvalt.