Danny Reweghs

‘We zitten nog maar in het beginstadium van de opwaartse cyclus van het goud’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Klassiek behoort goud tot de winnaars als de spanningen op de financiële markten oplopen. Maar we zitten nog maar in het beginstadium van de opwaartse cyclus van het goud.

Na een lange rustige periode neemt de zenuwachtigheid op de aandelenmarkten weer toe. Als hoofdoorzaak wordt verwezen naar de toegenomen internationale spanningen, die zich tegenwoordig vooral toespitsen op Noord-Korea. De aanhoudende rakettesten door het regime van leider Kim Jong-un zijn steeds meer een doorn in het oog van de Amerikaanse president Donald Trump. Kim wil absoluut een kernmacht worden als levensverzekering voor zijn machtspositie. Trump wil absoluut vermijden dat Noord-Korea in staat is Amerikaans grondgebied te treffen.

Die patstelling maakt heel wat strategen nerveus. Klassiek behoort goud tot de winnaars als de spanningen oplopen. De oorlogsretoriek heeft het edelmetaal voor het eerst dit jaar boven de grens van 1300 dollar per troy ounce (31,1 gram) doen klimmen. Derde keer, goede keer: eerdere pogingen in april en juni mislukten. Toegegeven, de stijging van de goudprijs is vooral spectaculair in dollartermen (ruim 15%). Door de sterkere euro is er niet of nauwelijks winst in onze munt.

Zwijgen is goud

Uiteraard zal op korte termijn vooral de rakettencrisis de prijs van het edelmetaal sturen, maar volgens ons zijn er ook structurele argumenten om de verdere klim van het edelmetaal te verwachten. De Federal Reserve heeft in juni voor de vierde keer in deze cyclus de basisrente met 25 basispunten (0,25%) verhoogd. Bij de eerste renteverhoging eind 2015 heeft de goudprijs een meerjarendieptepunt bereikt rond 1050 dollar per troy ounce. Bij de tweede renteverhoging eind vorig jaar werd een hogere bodem gezet op 1125 dollar. Bij de derde renteverhoging in maart was er opnieuw een hogere bodem op afgerond 1200 dollar, en in juni een op 1250 dollar.

Op de jaarlijkse hoogmis van de centrale bankiers eind augustus in Jackson Hole bleef vooral Janet Yellen, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), stil. Ze kwam niet verder dan een weinig zeggende verklaring, die beleggers wantrouwig maakten. Geen bevestiging van nog een renteverhoging dit jaar, geen startdatum voor de afbouw van het schuldpapier op de Fed-balans. Niet dat de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, zo veel meer duidelijkheid wist te scheppen. Hun stilzwijgen speelde de goudprijs duidelijk in de kaart.

Het mag duidelijk zijn dat we nog altijd in het beginstadium zitten van de opwaartse cyclus voor het goud en zilver, die nog wel een aantal jaren te goed heeft. U kunt in de eerste plaats fysiek goud kopen, of de tracker op het edelmetaal SPDR Gold Shares (ticker GLD),die ook in de voorbeeldportefeuille zit. Die goudpositie kunt u aanvullen met een tracker op goudmijnaandelen met de tracker VanEck Vectors Goldminers (ticker GDX). Maar blijf dat vooral bekijken als een investering op meerdere jaren.

Partner Content