De Spaanse grondwet verbiedt zo'n referendum, maar Mas lijkt zich daar volgens Theodoor Gilissen Bankiers weinig van aan te trekken.

Catalonië heeft een groot begrotingstekort en heeft financiële steun van de centrale overheid gekregen. Mas meent dat dit tekort echter een gevolg is van de te hoge afdracht aan de Spaanse begroting en zal in ieder geval fiscale autonomie nastreven.

De provincie is goed voor 20% van het bbp van Spanje en draagt 8,5% van het bbp van de regio aan de staat af.

Sociale spanningen zijn mogelijk

Deze verkiezingen kunnen tot extra sociale spanningen leiden in Spanje en het land heeft het volgens Theodoor Gilissen Bankiers al zo moeilijk mede door de steun die zij aan banken en regio's geeft.

De centrale bank van Spanje ziet een groter risico dat het Spaanse begrotingstekort zowel dit als volgend jaar boven de doelstellingen uit zal komen als gevolg van de economische krimp.

Ook op exportgebied vielen de laatste cijfers met een kleine stijging van 0,5% niet mee. Wel nam het handelsbalanstekort sterk af doordat er ook minder geïmporteerd wordt.

Positief is dat de loonkosten per eenheid product de laatste jaren al fors zijn verminderd, waardoor de centrale bank verwacht dat in 2014 de terugval in concurrentiepositie die Spanje tussen 1998 en 2008 opliep, zal hebben ingelopen.

Voor de stabiliteit in Europa is de situatie in Catalonië ook niet gunstig. Europa heeft al aangekondigd dat als Catalonië zich afscheidt, de provincie niet meer tot de Europese Unie behoort.

Vandaag onderhandelen de Europese leiders nog over een

langjarige begroting voor de Unie. Elk land wil meer ontvangen en minder betalen en één veto kan de begroting blokkeren. Er worden volgens Theodoor Gilissen Bankiers dan ook moeizame onderhandelingen verwacht.

De Spaanse grondwet verbiedt zo'n referendum, maar Mas lijkt zich daar volgens Theodoor Gilissen Bankiers weinig van aan te trekken. Catalonië heeft een groot begrotingstekort en heeft financiële steun van de centrale overheid gekregen. Mas meent dat dit tekort echter een gevolg is van de te hoge afdracht aan de Spaanse begroting en zal in ieder geval fiscale autonomie nastreven. De provincie is goed voor 20% van het bbp van Spanje en draagt 8,5% van het bbp van de regio aan de staat af.Sociale spanningen zijn mogelijk Deze verkiezingen kunnen tot extra sociale spanningen leiden in Spanje en het land heeft het volgens Theodoor Gilissen Bankiers al zo moeilijk mede door de steun die zij aan banken en regio's geeft. De centrale bank van Spanje ziet een groter risico dat het Spaanse begrotingstekort zowel dit als volgend jaar boven de doelstellingen uit zal komen als gevolg van de economische krimp. Ook op exportgebied vielen de laatste cijfers met een kleine stijging van 0,5% niet mee. Wel nam het handelsbalanstekort sterk af doordat er ook minder geïmporteerd wordt. Positief is dat de loonkosten per eenheid product de laatste jaren al fors zijn verminderd, waardoor de centrale bank verwacht dat in 2014 de terugval in concurrentiepositie die Spanje tussen 1998 en 2008 opliep, zal hebben ingelopen. Voor de stabiliteit in Europa is de situatie in Catalonië ook niet gunstig. Europa heeft al aangekondigd dat als Catalonië zich afscheidt, de provincie niet meer tot de Europese Unie behoort. Vandaag onderhandelen de Europese leiders nog over een langjarige begroting voor de Unie. Elk land wil meer ontvangen en minder betalen en één veto kan de begroting blokkeren. Er worden volgens Theodoor Gilissen Bankiers dan ook moeizame onderhandelingen verwacht.