* Zal de faling op een gecoördineerde of integendeel, op een ongecontroleerde wijze gebeuren? Wat zullen daar de gevolgen van zijn?

* Welk risico bestaat er voor het uitbreken van een bankrun (massieve opname van fondsen) binnen de perifere landen van de EU? Zou dit kunnen uitmonden in de ineenstorting van de financiële markten?

* Zou een bankrun Duitsland aanzetten om voor een fiscale Unie te gaan of zou het slechts een uittrede uit de eurozone betekenen voor de perifere landen?

* Wat zijn de alternatieve scenario's?

Steen Jakobsen, Chief Economist bij Saxo Bank, bestuurde de verschillende mogelijkheden, met als uitgangspunt het debat over de verschillende oplossingen voor de crisis te willen voeden, en niet de toekomst te voorspellen.

Deze verschillende scenario's vloeien allen voort uit een schema dat de huidige situatie synthetiseert en dat Saxo de mogelijkheid biedt om te begrijpen aan welk stadium we toe zijn binnen de 3 fasen van de crisis en welke risico's verbonden zijn aan de variabelen van het investeringsuniversum: politieke beleidsvragen, de economische cyclus en het waarderen van activa.

De vier scenario's:

• 'Extend and pretend' - verder met de ogen dicht (light versie)

• 'Extend and pretend' - verder met de ogen dicht (Japanse variant)

• Duitsland schiet ter hulp

• Revolutie en oorlog

Elk scenario krijgt een verwezenlijkheidsgraad toegewezen en, misschien nog belangrijker, Steen Jakobsen levert elke keer de mogelijke gevolgen op de verschillende soorten activa. In de komende dagen gaan we op deze scenario's dieper ingaan.

* Zal de faling op een gecoördineerde of integendeel, op een ongecontroleerde wijze gebeuren? Wat zullen daar de gevolgen van zijn? * Welk risico bestaat er voor het uitbreken van een bankrun (massieve opname van fondsen) binnen de perifere landen van de EU? Zou dit kunnen uitmonden in de ineenstorting van de financiële markten? * Zou een bankrun Duitsland aanzetten om voor een fiscale Unie te gaan of zou het slechts een uittrede uit de eurozone betekenen voor de perifere landen? * Wat zijn de alternatieve scenario's? Steen Jakobsen, Chief Economist bij Saxo Bank, bestuurde de verschillende mogelijkheden, met als uitgangspunt het debat over de verschillende oplossingen voor de crisis te willen voeden, en niet de toekomst te voorspellen. Deze verschillende scenario's vloeien allen voort uit een schema dat de huidige situatie synthetiseert en dat Saxo de mogelijkheid biedt om te begrijpen aan welk stadium we toe zijn binnen de 3 fasen van de crisis en welke risico's verbonden zijn aan de variabelen van het investeringsuniversum: politieke beleidsvragen, de economische cyclus en het waarderen van activa. De vier scenario's: • 'Extend and pretend' - verder met de ogen dicht (light versie) • 'Extend and pretend' - verder met de ogen dicht (Japanse variant) • Duitsland schiet ter hulp • Revolutie en oorlog Elk scenario krijgt een verwezenlijkheidsgraad toegewezen en, misschien nog belangrijker, Steen Jakobsen levert elke keer de mogelijke gevolgen op de verschillende soorten activa. In de komende dagen gaan we op deze scenario's dieper ingaan.