Die stelden dat de daling was georkestreerd door de centrale banken. Die zouden erop willen wijzen dat hun "destrastreuze" beleid gunstig is.

Geen crash zonder complottheorie. Een andere theorie was dat de centrale bank in Cyprus aan het verkopen was. Maar met haar totale bezit van 14 ton goud is het niet echt een hele grote speler. De meest aannemelijke verklaring is het inklappen van de ETF markt.

De Exchange Traded Funds zijn beleggings-fondsen die alleen in een specifiek instrument beleggen. In de afgelopen jaren werd vaak gewezen op het fenomeen van de hond die achter zijn eigen staart aanzit.

Omdat de goudprijs stijgt werden meer ETF's gekocht waardoor de prijs stijgt. De kopers van twee jaar terug zitten echter nog steeds op rendement te wachten.

Volgens Morgan Stanley hebben ETF funds voor 249 ton verkocht. De productie van Zuid Afrika is 189 ton per jaar. De daling is dus uiteindelijk een simpel verhaal van vraag en aanbod. En aanbod blijft er in de goudmarkt.

Die stelden dat de daling was georkestreerd door de centrale banken. Die zouden erop willen wijzen dat hun "destrastreuze" beleid gunstig is. Geen crash zonder complottheorie. Een andere theorie was dat de centrale bank in Cyprus aan het verkopen was. Maar met haar totale bezit van 14 ton goud is het niet echt een hele grote speler. De meest aannemelijke verklaring is het inklappen van de ETF markt. De Exchange Traded Funds zijn beleggings-fondsen die alleen in een specifiek instrument beleggen. In de afgelopen jaren werd vaak gewezen op het fenomeen van de hond die achter zijn eigen staart aanzit. Omdat de goudprijs stijgt werden meer ETF's gekocht waardoor de prijs stijgt. De kopers van twee jaar terug zitten echter nog steeds op rendement te wachten. Volgens Morgan Stanley hebben ETF funds voor 249 ton verkocht. De productie van Zuid Afrika is 189 ton per jaar. De daling is dus uiteindelijk een simpel verhaal van vraag en aanbod. En aanbod blijft er in de goudmarkt.