Dit voorspelt zakenbank Goldman Sachs in een onderzoek naar de effecten van het organiseren van de Olympische Spelen.

Op sportief vlak kunnen de Britten als gastland in theorie rekenen op een aantal medailles dat 54% hoger ligt dan hun normale score, zo blijkt uit een analyse van de laatste tien Spelen. De Britse score lag sinds de jaren zeventig gemiddeld rond de dertig medailles met een uitschieter van 47 in Beijing 2008.

Het aantal gouden medailles zal voor de Britten uitkomen op dertig, waarmee ze na de VS en China de derde plaats in het landenklassement zullen innemen.

China zakt van 51 naar 33 gouden medailles en komt zo onder de VS dat vrijwel gelijk blijft met 37 maal goud (was 36 in Beijing). Nederland zal het met 6 gouden medailles moeten doen deze keer (zeven in Beijing).

Deze berekeningen zijn gebaseerd op een reeks economische en maatschappelijke gegevens van de deelnemende landen die Goldman Sachs heeft gekwantificeerd in de Growth Environment Scores (GES). GS ziet een verband tussen deze cijfers en de resultaten op de Olympische Spelen.

Is het organiseren van de OS ooit winstgevend?

Het is de vraag of het organiseren van de Olympische Spelen ooit winstgevend is als alle kosten (bouw van stadions, infrastructuur, beveiliging, e.d.) worden meegerekend.

Voor de Britse overheid komt dit neer op een rekening van 8 à 9 miljard pond - lager dan in 2007 begroot. De exploitatie van het evenement zelf zal waarschijnlijk wel een positief resultaat hebben.

Het organiseren van de Olympische Spelen heeft echter ook een minder tastbaar langetermijneffect, zoals promotie van de organiserende stad als bestemming voor toeristen of vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven.

Dit was vooral belangrijk voor steden als Barcelona en Beijing. Gezien de internationale positie van Londen zal dat voor deze stad minder gewicht in de schaal leggen.

Dit voorspelt zakenbank Goldman Sachs in een onderzoek naar de effecten van het organiseren van de Olympische Spelen. Op sportief vlak kunnen de Britten als gastland in theorie rekenen op een aantal medailles dat 54% hoger ligt dan hun normale score, zo blijkt uit een analyse van de laatste tien Spelen. De Britse score lag sinds de jaren zeventig gemiddeld rond de dertig medailles met een uitschieter van 47 in Beijing 2008. Het aantal gouden medailles zal voor de Britten uitkomen op dertig, waarmee ze na de VS en China de derde plaats in het landenklassement zullen innemen. China zakt van 51 naar 33 gouden medailles en komt zo onder de VS dat vrijwel gelijk blijft met 37 maal goud (was 36 in Beijing). Nederland zal het met 6 gouden medailles moeten doen deze keer (zeven in Beijing). Deze berekeningen zijn gebaseerd op een reeks economische en maatschappelijke gegevens van de deelnemende landen die Goldman Sachs heeft gekwantificeerd in de Growth Environment Scores (GES). GS ziet een verband tussen deze cijfers en de resultaten op de Olympische Spelen. Is het organiseren van de OS ooit winstgevend? Het is de vraag of het organiseren van de Olympische Spelen ooit winstgevend is als alle kosten (bouw van stadions, infrastructuur, beveiliging, e.d.) worden meegerekend. Voor de Britse overheid komt dit neer op een rekening van 8 à 9 miljard pond - lager dan in 2007 begroot. De exploitatie van het evenement zelf zal waarschijnlijk wel een positief resultaat hebben. Het organiseren van de Olympische Spelen heeft echter ook een minder tastbaar langetermijneffect, zoals promotie van de organiserende stad als bestemming voor toeristen of vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. Dit was vooral belangrijk voor steden als Barcelona en Beijing. Gezien de internationale positie van Londen zal dat voor deze stad minder gewicht in de schaal leggen.