Het feit dat banken niet langer zeker zijn dat ze met geld uit de eurozone zullen worden gered (indien nodig) zal hen er normaal gezien toe aanzetten om nog voorzichtiger te worden. En de banken in de perifere landen waren al bijzonder terughoudend om kredieten te verstrekken.

Zo moeten kleinere ondernemingen in de perifere landen meer dan 6% intrest betalen op hun leningen terwijl die uit de kernlanden minder dan 3% moeten betalen.

Sinds 2011 gaat de kredietverstrekking in de eurozone erop achteruit en als gevolg van het akkoord over Cyprus zal die trend zich wellicht nog versterken. Omdat ondernemingen dus steeds moeilijker aan geld zullen geraken, zal dat de recessie nog langer doen duren.

Het feit dat banken niet langer zeker zijn dat ze met geld uit de eurozone zullen worden gered (indien nodig) zal hen er normaal gezien toe aanzetten om nog voorzichtiger te worden. En de banken in de perifere landen waren al bijzonder terughoudend om kredieten te verstrekken. Zo moeten kleinere ondernemingen in de perifere landen meer dan 6% intrest betalen op hun leningen terwijl die uit de kernlanden minder dan 3% moeten betalen. Sinds 2011 gaat de kredietverstrekking in de eurozone erop achteruit en als gevolg van het akkoord over Cyprus zal die trend zich wellicht nog versterken. Omdat ondernemingen dus steeds moeilijker aan geld zullen geraken, zal dat de recessie nog langer doen duren.